• Jeugdleden kunnen mee doen aan vervolgcursussen als 'Wat te doen bij Sportletsel?'
• Jeugdleden kunnen mee doen aan vervolgcursussen als 'Wat te doen bij Sportletsel?' Foto: Mimi van Rossem

Rode Kruis Leerdam maakt doorstart

'Alles vanaf de grond opbouwen'

vijfheerenlanden • Na een periode van onzekerheid over het voortbestaan van het Rode Kruis afdeling Leerdam, is de beslissing genomen een doorstart te maken als Rode Kruis Vijfheerenlanden. Rode Kruis vrijwilliger in hart en nieren Henk Wesker vertelt hierover: "Ik ben blij dat wij deze doorstart kunnen maken, maar dit betekent wel dat wij weer alles vanaf de grond moeten opbouwen."

De afdeling Leerdam is in 1914 opgericht. De ledenavonden zijn door de jaren heen op verschillende locaties gehouden. Totdat jaren geleden het Rode Kruis Leerdam de beschikking kreeg over een eigen gebouw in Oosterwijk. Jarenlang werden hier de lesavonden gehouden, examens afgenomen en ook was er ruimte om de PAM bus binnen te stallen. Door veranderingen bij het Landelijk Rode Kruis, dat vond dat lokale korpsen geen eigen bezittingen mocht hebben, is in 2017 het gebouw verkocht evenals de PAM bus en alle spullen die er waren. "Door deze beslissing kwamen wij in zwaar weer terecht. Hoe nu verder met het Rode Kruis Leerdam?"

Een oplossing voor het Jeugd Rode Kruis was snel gevonden. Jeugdcoördinator Hennie Blom vond een onderkomen in de Floris Radewijnszschool. Dus de jeugd kon gewoon verder met hun wekelijkse lesavonden. Blom vertelt hierover: "Wij zijn gewoon doorgegaan. Het Jeugd Rode Kruis voelt als mijn kindje. De jongeren hebben er plezier in waarom zou je dan stoppen? Samen met Tineke van Iterson hebben we alles gewoon door kunnen laten gaan." Iedere donderdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur kunnen jongeren van 10 tot 16 jaar lessen volgen voor het Jeugd diploma. Deze lessen worden verzorgd door Dennis Winkel. De jongeren worden opgeleid tot Jeugd EHBO. Blom: "Daarna kunnen zij meedoen aan vervolgcursussen zoals 'Wat te doen bij sportletsel?'. Als jongeren het Jeugddiploma hebben dan mogen zij met de volwassenen meelopen bij grotere evenementen. Ook lopen leerlingen van het Heerenlanden stage bij ons". Blom benadrukt dat de lessen voor jongeren gratis zijn.

De volwassen leden sloten zich aan bij de afdeling Alblasserwaard. Wesker: "Maar toen kwam de herindeling van de gemeenten Zederik, Vianen en Leerdam en ontstond de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. En dat bracht ook een grote verandering voor het Rode Kruis Leerdam mee, want Vijfheerenlanden kwam bij de provincie Utrecht. Wesker: "Vanaf dat moment vielen wij onder de veiligheidsregio Utrecht. Net zoals de brandweer, ambulance en politie. Dus lag het voor de hand dat wij samen met Vianen een afdeling zouden gaan vormen, maar Vianen heeft geen medische groep. Alleen een zeer goed functionerende EHBO afdeling en een Reddingsbrigade. Ook had Vianen een Sociale Zorg maar deze is op 1 januari gestopt. Toch konden wij de draad weer oppakken en zijn nu dus het Rode Kruis Vijfheerenlanden." Inmiddels heeft de afdeling Vijfheerenlanden ook onderdak gevonden in de school en iedere twee weken worden daar op donderdagavond tussen 20:00 tot 22:00 uur de lessen.

De jarenlange vriendschapsband met zustergemeente Pfinztal is altijd sterk gebleven. Bezoeken heen en weer gingen gewoon door. Bij verschillende evenementen in Pfinztal werd de helpende hand geboden. En andersom ook natuurlijk. Zo was geregeld een groep uit Pfinztal in Leerdam aanwezig zoals bij het jaarlijkse Timmerdorp. Ook het Internationale Jeugd Rode Kruis Kamp, het jaarlijkse uitwisselingsproject voor jongeren, is gewoon doorgegaan. Dennis Winkel, coördinator Jeugd en Jongeren en instructeur EHBO: "Dit jaar komt voor de derde keer een groep jongeren van 10 tot 16 jaar uit Berghausen, Hürben en Gerstetten, Culemborg en Vijfheerenlanden naar het Rode Kruis Kamp, dat gehouden wordt van 1 tot en met 9 augustus op het terrein van SC Everstein in Everdingen."

Meer weten over het Rode Kruis Vijfheerenlanden of aanmelden als vrijwilliger? Bel dan naar Adrie Wesker: 06-44806465.