'In 2030 energieneutraal'

WEST BETUWE • "Gemeente West Betuwe wil in 2030 energieneutraal zijn", zegt wethouder Govert van Bezooijen.

Hij klinkt hoopvol: "Er staan al drie windmolens op het terrein bij de Avri en er worden er nu elf bij Deil gebouwd. Bovendien is er ook al een zonnepark op het AVRI terrein en komt er een klein zonnepark bij Est. Er was veel belangstelling voor de energie-café's in Hellouw en Asperen, je merkt dat het onderwerp leeft en dat burgers bereid zijn te investeren. Ik ben benieuwd naar de input van vanavond, maar ik verwacht dat we onze ambitie gaan halen op deze manier."

Vorige week organiseerden zijn ambtenaren een beeldvormende avond over duurzame energie, waar initiatiefnemers, burgers, vertegenwoordigers van belangenorganisaties als LTO en het Lingelandschap, ecologen, en netwerkbedrijf stroom Liander aan deelnamen. De wethouder vertelt: "We stellen eerst beleid vast en toetsen de ruim dertig ingediende initiatieven tot winning van duurzame energie vervolgens aan de bepaalde criteria." De aanwezigen konden hun mening kwijt over vier thema's, te weten locatie, landschap, cultuurhistorie en ecologie, agrarische structuur, en participatie. "Alle aangedragen opvattingen en ideeën worden verwerkt in de maatschappelijke tender (offerte-red.)", belooft de wethouder. "Nadat de gemeenteraad zich nader uitgesproken heeft in de gemeenteraadsvergadering van 31 maart over het beleid zon en de tender, worden de projectvoorstellen door het College uitgenodigd om een principeverzoek in te dienen." Liander tekende daarbij aan dat een net-check deel uitmaakt van de gestelde voorwaarden.

De zogenaamde Zonneladder geeft antwoord op de vragen 'waarom', 'waar' en 'hoe' en schetst zo een helder beeld van de kansrijkheid van zonneparken, ook wel 'grondgebonden zon' genoemd. Infrastructuur en bedrijventerreinen worden aangemerkt als voorkeurslocaties, 'bruikbare landbouwgrond', het Gelders Natuur Netwerk (GNN) en Natura2000-gebieden worden uitgesloten. Op basis van het bekende energieverbruik is voor West Betuwe berekend op welke capaciteit ingezet moet worden, vooralsnog uitgedrukt in een mix van wind- en zonne-energie en eventueel bio-vergisting van mest. Voor zonne-energie betekent dat honderd hectare in de eerste tender. Deze opstelling kon op instemming van de aanwezigen rekenen, al werd gevreesd de slag te missen door niet in te zetten op een grotere oppervlakte en geavanceerdere technieken. Verder werd inpassing in het landschap en participatie van omwonenden van belang geacht.