• Ala Archa national park, Kirgizië.
• Ala Archa national park, Kirgizië. Foto: Theo Jansen

Presentatie bijzondere landschappen

schoonrewoerd • Theo Jansen verzorgt donderdag 6 februari in natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd een diapresentatie over unieke landschappen van China, Turkmenistan, Kirgizië en Binnen-Mongolië.

Turkmenistan, een land dat voor tachtig procent uit woestijn bestaat. Deze 'Karakum' dat zwart zand betekent, kwam in de plaats van de zee die daar 30 miljoen jaar geleden aanwezig was. Het terugtrekken van het water, de sedimenten van de rivier Amu Darja uit de aangrenzende bergen en de winderosie hebben het oppervlak van de woestijn gevormd. In het noordwesten van Turkmenistan zijn canyons ontstaan als gevolg van uitslijting van de zachtere kalklagen.

Kirgizië, een land dat voor negentig procent ruim 1.500 meter boven zeeniveau ligt. Dit landschap heeft enkele 7000 meter hoge, besneeuwde toppen in het Tian Shan gebergte, de 'hemelse bergen'. In een dal, toch nog op 3000 meter hoogte, ligt het Son Kulmeer. Een van de grootste bergmeren van de wereld is het Issyk Kulmeer, het 'warme meer' omdat het nooit bevriest.

Binnen-Mongolië, een 'autonome' provincie in het noordwesten van China met een aantal bijzondere landschappen. Door erosie heeft het Danxiagebergte niet alleen unieke vormen, maar op sommige plekken ook prachtige kleuren gekregen. Niet voor niets is het gebergte uitgeroepen tot werelderfgoed. Verder zijn er de zandduinen in de Badan Jaran Desert die wel 500 meter hoog kunnen zijn, met in de dalen veel zoutmeren.

De avond in De Schaapskooi (Overboeicop 15, Schoonrewoerd) begint om 20:00 uur en duurt tot 22:00 uur. De toegang is gratis, wel wordt er een verloting gehouden.