• Kunstenares Hilde Sluys helpt een cursist met het schilderen van een uil.
• Kunstenares Hilde Sluys helpt een cursist met het schilderen van een uil. Foto: Mimi van Rossem

Samenhang versterken in wijk

Tijdens de jaarmarkt die zaterdag 9 mei rond en in het Huis ter Leede wordt gehouden zijn 20 tot 25 schilderijen te bewonderen die gemaakt zijn door de deelnemers aan het project Samen Schilderen in Noord. Elke veertien dagen in het jaar, behalve in de maanden juli en augustus, kunnen bewoners van de wijk Noord en het Huis ter Leede meedoen aan een vier dagdelen durende schildercursus. Deze schildercursussen zijn in het kader van Het Huis van de Wijk in 2018 opgestart en worden verzorgd door kunstenares Hilde Sluys. Zij wordt hierbij geholpen door Corinne Langerhuizen–de Kok.

In het Huis van de Wijk werken het Huis Ter Leede, de wijkraad Noord/ Ter Leede en Stichting Samendoen samen om activiteiten te organiseren die de samenhang onder de bewoners in wijk Noord versterkt. Onder de noemer 'Samen in Noord' wordt er iedere eerste woensdag van de maand het Samen Eten, iedere week op maandagmiddag vanaf 14:30 uur het Samen Koffiedrinken en spelletjes doen en op woensdagmorgen rond 10:00 uur het Samen Wandelen gehouden. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten zoals Samen Buiten Spelen of Samen Knutselen. Verder kunnen bewoners uit de wijk en het Huis iedere veertien dagen mee met de speciale Johanniter Rolstoelbus van het Huis. Vrijwilligers rijden met ouderen een mooie route door de omgeving en gaan onderweg in overleg met de deelnemers ergens iets drinken of eten. Alle activiteiten worden in- of vanuit het Huis ter Leede georganiseerd. De wijkraad Noord en het Huis van de Wijk kunnen altijd bij hen terecht en krijgen veel steun en medewerking van het Huis ter Leede.

100 deelnemers

Berry Verwijmeren, wijkraadvoorzitter vertelt: "Er is van het begin af aan een grote belangstelling voor onze activiteiten. Zo komen er iedere maand ruim tachtig mensen bij ons eten en ook de schildercursus zit iedere keer weer vol." Het afgelopen jaar zijn er twintig dagdelen geweest waarop geschilderd kon worden en er hebben ongeveer honderd deelnemers uit heel Leerdam aan meegedaan. "De cursisten vinden het zo leuk dat zij na de eerste lessen meedoen aan de vervolgcursus. Hiervoor moeten zij dan wel een eigen bijdrage van 5 euro betalen. Mensen die voor het eerst aan de cursus meedoen, hoeven niets te betalen. Dit kan omdat de wijkraad een startsubsidie van de gemeente heeft gekregen en sponsoren, waaronder het RCOAK, deze cursus financieel te ondersteunen. Deelnemers leren de beginselen van het schilderen en maken met gebruik van verschillende materialen mooie schilderijen in verschillende maten. Vanwege het succes bij de ouderen onderzoekt de wijkraad of ze deze schildercursus ook aan jongeren tussen de 12 en 16 jaar kunnen aanbieden."

Plezier

Dat de cursisten er veel plezier aan beleven was zaterdagmorgen duidelijk merkbaar. Zo zat de 90-jarige mevrouw Bep Revet samen met haar dochter Petra een mooi zeegezicht te schilderen. Dochter Petra merkte op: "Dit is zo leuk om samen met je moeder te doen. Anders zit je maar met elkaar een uurtje te praten of ga je een boodschapje doen. Maar het is veel leuker om samen iets te maken." Dezelfde opmerking plaatste ook Esther Docter. Zij is deze morgen voor de tweede keer aan het schilderen samen met haar vriendin. "Via Facebook zagen wij dat deze cursus gegeven wordt. Ik heb altijd al iets met schilderen willen doen. Ik ben heel enthousiast zeker ook door Hilde en Corinne die de lessen verzorgen. Zij geven je veel zelfvertrouwen. Ik ga zeker een vervolg hieraan geven." Wijkraadbestuurster Tine Peels vertelt dat de wijkraad creativiteit en gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan en dat in maart ook begonnen wordt met een cursus boetseren.

'Verborgen talenten komen tijdens de cursus boven drijven'

Naast creatieve activiteiten staan er ook serieuze zaken op de agenda van de wijkraad zoals het organiseren van voorlichtingsavonden over bijvoorbeeld eenzaamheid. Wat kan de gemeente en wijkraad samen doen om eenzaamheid en dan voornamelijk onder ouderen tegen te gaan? Jeroen Danz, voorlichter bij SamenDoen, springt hierop in door te melden dat dit wel een erg serieus onderwerp voor een wijkraad is. Danz: "Dat is nu zo'n moment dat SamenDoen hierbij een handje helpt. Wijkraad Noord is een sterke en zeer zelfstandig wijkraad. Zij hebben onze hulp niet direct nodig. Maar met Samen Eten bestrijdt je eenzaamheid niet. Samen Eten moet je zien als een startpunt. Tijdens een thema-avond ondersteunen wij de wijkraad en gaan wij serieuzer op de problemen in."