Inwoners zijn met elkaar bezig om omgeving mooier te maken

'Prachtige lijst van mooie projecten'

vijfheerenlanden • "Er zijn het afgelopen jaar tientallen initiatieven ingediend. Een prachtige lijst van grote en kleine projecten. Met elkaar zijn we bezig om onze leefomgeving mooier te maken." In totaal werden er zo'n tachtig initiatieven gehonoreerd. "Het mooie is dat een veelvoud aan inwoners daarmee aan de slag is gegaan."

De huidige coalitie liet in het coalitieakkoord weten dat het op deze manier aan de slag wilde. Volgens wethouder Hendriksen vraagt dat om een bepaalde manier van denken.

In gesprek

"Als organisatie gaan we met de inwoners in gesprek, we moeten leren elkaar te vinden. Het is belangrijk te luisteren naar de inwoners om zo te weten te komen wat er speelt.
Anderzijds moeten we ook duidelijk zijn over de mogelijkheden en goed kijken hoe we omgaan met de verwachtingen van inwoners." Niet alle wensen kunnen immers altijd zo worden uitgevoerd, zoals de inwoners zouden willen.

Volgens Hendriksen werden niet alle ingediende initiatieven gehonoreerd. Sommige plannen voldeden niet aan de vooraf gestelde criteria. "In een aantal gevallen is zo'n voorstel op een andere manier toch nog opgepakt."

Zwerfvuil

De initiatieven die wél werden gehonoreerd, lopen sterk uiteen. "Dat varieert van bijles aan scholieren tot allerlei projecten om het zwerfvuil aan te pakken. Dat onderwerp blijkt enorm te leven", stelt Hendriksen vast. "Zwerfvuil heeft grote gevolgen voor de leefomgeving en zorgt voor veel ergernis. In meerdere kernen zijn groepen bezig met dat zwerfafval. Meestal gaat het om kleine initiatieven die weinig geld kosten, maar een groot effect hebben op de omgeving. Zulke projecten werken vaak als een olievlek: steeds meer mensen gaan meedoen."

Meerjarige initiatieven

De gemeente ondersteunt nu ook meerjarige inwonersinitiatieven. Aanvankelijk was het de bedoeling om alleen subsidie te verlenen aan eenmalige initiatieven. Maar het college kreeg vanuit de samenleving signalen dat sommige projecten langer dan een jaar financiële steun nodig hebben om van de grond te komen.

Vervolg

Ook de raad drong er bij B&W op aan om te kijken of er geld kan worden uitgetrokken om nieuwe initiatieven structureel te ondersteunen. "Het lukt niet altijd om initiatieven in een jaar zelfstandig te laten draaien. Vandaar dat er een vervolg mogelijk is. Dergelijke initiatieven kunnen nu drie jaar een beroep doen op financiering. Eventueel kijken we daarna of een structurele subsidie nodig is."

Geld doorgeschoven

Alle initiatieven, de begeleiding daarvan en het 'leertraject' voor de ambtenaren om deze manier van werken goed onder de knie te krijgen, heeft in 2019 ongeveer 328.000 euro gekost. Afgelopen jaar was er 500.000 euro voor bewonersinitiatieven beschikbaar. Het bedrag dat overschiet, wordt doorgeschoven naar dit jaar en gevoegd bij het nieuwe potje van een miljoen euro dat voor 2020 beschikbaar is. Pas later dit jaar - bij de behandeling van de jaarrekening - wordt duidelijk hoeveel geld er precies van 2019 naar 2020 wordt overgeheveld.

André Bijl