• In De Joost werd een avond gehouden over lachgasgebruik.
• In De Joost werd een avond gehouden over lachgasgebruik. Foto: Mimi van Rossem

Is lachgas grappig of schadelijk?

leerdam • De vraag of lachgas grappig is of schadelijk stond centraal tijdens de informatieavond over het lachgasgebruik die vorige week is gehouden in de scholengemeenschap De Joost. Bij de informatieavond waren raadsleden, ouders, vertegenwoordigers van instellingen, de LOV, de horeca en een aantal buurtwachters uit wijk West aanwezig.

Opvallend was de afwezigheid van de jongeren zelf. Terwijl er toch de hele avond over hen en het gebruik van lachgas is gesproken. Presentator Henk den Boer stelde, nadat wethouder Tirtsa Kamstra de avond had geopend, de vraag: 'Wat is het probleem?'

Lachgas is een vluchtig middel, de gebruikers merken er na vijf minuten niks meer van en het is eenvoudig en goedkoop verkrijgbaar. Ook is het niet strafbaar. Eigenlijk is de meeste overlast op straat te vinden omdat jongeren de gascapsules overal neergooien. Toch moet de gemeente een beleid over het gebruik van lachgas maken. Waarom? De overheid gaat het gebruik van lachgas opnemen in de Opiumwet. En daar moeten de gemeentes op inspringen. Het gebruik van lachgas valt dan onder dezelfde noemer als drugs- en drankgebruik.

Geen paniek

Tijdens de voorlichting, gegeven door Laura Bezema van de Jellinek/ GGD, kwam naar voren dat het gebruik van lachgas niet iets van deze tijd is. Bezema: "Paniek is niet nodig. Goede voorlichting wel. In de jaren 80 was er ook al een overmatig gebruik van lachgas. Toen viel de verkoop van lachgas nog onder de medische noemer en is er destijds besloten dat het niet vrij verkocht mocht worden. Helaas ontbreken er rapporten waarom in de jaren 80 de wetgeving is losgelaten en ook zijn er geen rapporten over wat de gevolgen van lachgas op langere termijn zijn. Wel is inmiddels bekend dat jongeren die lachgas gebruiken te maken kunnen krijgen met een groeiachterstand van de hersenen, beschadigde zenuwen en concentratieverlies".

Alcohol

Na recente onderzoeken op scholen blijkt dat één op de tien jongeren lachgas gebruikt. Zeker tijdens feestjes en festivals. Opvallend is dat het lachgas weinig of niet gebruikt wordt door MBO en HBO studenten maar bij hen het alcoholgebruik erg hoog ligt. Één van de aanwezige ouders gaf aan dat je hoe dan ook met je kind in gesprek moet gaan en blijven over de gevolgen van middelen zoals lachgas, drugs of drank. "Ik hoop altijd weer dat mijn kind geen verkeerde vrienden krijgt."

Onderwijskracht Nel van Ziel merkte op dat zij geen onderscheid ziet tussen jongens en meisjes. "Allebei gebruiken lachgas. Als ik merk dat een leerling iets gebruikt dan bel ik gelijk de ouders op. Want jonge gebruikers zijn maar tijdelijk onze leerling, maar wel eeuwig hun kind."

Jacqueline Wolthuis vertelt dat de horeca al een eigen beleid voert en er door hen geen lachgas wordt verkocht.


Mimi van Rossem