• De 100-jarige Brassband Harp en Luit uit Vuren onder leiding van Maarten van der Kolk.
• De 100-jarige Brassband Harp en Luit uit Vuren onder leiding van Maarten van der Kolk. Foto: Aangeleverd

Brassband Harp en Luit in Vuren bestaat 100 jaar

Eeuwfeestjaar wordt groots gevierd

vuren • "Tijdens de feestelijke receptie op vrijdagavond 7 februari gaan we eerst het glas heffen op het honderdjarig bestaan en de toekomst van de vereniging", zegt voorzitter Henk in 't Veld (74). Hij heeft er zin in, en somt een rij activiteiten op die door de jubileumcommissie georganiseerd zijn, te beginnen met een orkestreis inclusief partners. "In april gaan we op uitnodiging van de Duitse studiegenoot van onze huidige dirigent Maarten van der Kolk naar Wendlingen bij Stuttgart. We spelen afzonderlijk, maar ook samen met het harmonieorkest daar. Zoals de fanfare typisch Nederlands is, ligt de oorsprong van de brassband in Engeland. In Duitsland zijn er niet zoveel, dus die vinden dat schitterend. Een mooie brassband is net een orgel joh!"

Harp en Luit bestaat uit het Jeugdorkest, de slagwerkgroep StiX en de Brassband. De vereniging ontving ter gelegenheid van het jubileum een extra subsidiebedrag van het Rivierenlandfonds. Dit jaar worden niet alleen de vaste optredens verzorgd, zoals medewerking aan Koningsdag en aan kerkdiensten met Pasen en Kerst, maar is er ook een 5 mei-programma, een reünie met een jubileumconcert in november, en een Play-in met StiX. "Er zijn legio slagwerkinstrumenten zoals triangel, gong, kleine en grote trom, pauken en klokjes; zowel melodisch als ritmisch. Om die met je twaalfde of dertiende al met gevoel te beoefenen, daar heb ik groot respect voor. Instructeur Martin de Greef schrijft eigen muziekwerken voor StiX. Ze spelen zowel zelfstandig als samen met de Brassband."

Voor het 5 mei-programma maken basisschoolleerlingen kunstwerkjes die verkocht worden voor een goed doel, en er worden overdag door het hele dorp previews gegeven van het avondconcert. In 't Veld geniet nu al. "Het is zo'n leuk project geworden." Secretaris Arie van der Linden (71) heeft, net als hij, grote waardering voor de inzet van de 35 Brassbandleden. "Iedereen zet zich in, en men doet aan eigen fondsenwerving in samenwerking met de Vurense bevolking door middel van bout- en draaiavonden en een grote verloting. Daarmee konden instrumenten en uniformen worden aangeschaft." Dat de oudere instrumenten nooit zijn afgedankt, komt nu goed van pas, later dit jaar zullen wij deze inzetten bij een andere activiteit. Hoe en wat willen we nog niet verklappen."

Vaandelafdeling

Op 7 februari 1920 wordt het christelijke Fanfarecorps 'Harp en Luit' opgericht en begin tachtiger jaren maakt men uit praktische overwegingen de overstap naar een brassbandbezetting, vertelt In 't Veld. "Voor een fanfare heb je minstens veertig bespelers nodig van veel verschillende instrumenten, terwijl een brassband een vaste opstelling heeft, net als een voetbalelftal. Afhankelijk van het slagwerk telt een brassband-bezetting tussen de 25 en 35 personen." Vooral in de jaren tussen 1935 en 1945 kende de vereniging de nodige ups en downs, maar na de bevrijding is een 'geheel verjongd Harp en Luit opgestaan', verhaalt verenigingslid Mark Bouman (nu lid jubileumcommissie), in het clubblad 'De Oude Bas' van maart 1995 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. In 1952 sloot de vereniging zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

Dertien jaar nadat toenmalig dirigent Ben Ruysink de fanfare tot een brassband omgevormd had, is Harp en Luit in 1994 gepromoveerd naar de hoogste regionen: de Vaandel-afdeling. Volgens Bouman was dit niet gelukt zonder de 'fanatieke en enthousiaste dirigent Bert LangeIer' die het stokje van Ruysink had overgenomen.

Vrijdagavond 7 februari, 19:30–21:00 uur receptie en 21:00–22:30 uur jubileumopenings-concert door Jeugdorkest, StiX en Brassband in Cultureel Centrum De Koels in Vuren.


Levien Vermeer