Zorgen bij wethouder Bezooijen om extra kosten

Ruimere regeling incontinentie-afval

west betuwe • Een aangenomen amendement van SGP, PvdA, Leefbaar Lokaal Belang, D66 en Verenigd West Betuwe zorgt ervoor dat ook inwoners met veel medisch afval voortaan kunnen profiteren van de regeling.

Sinds de invoering van de ondergrondse restafvalcontainers, moeten de inwoners van Rivierenland per vuilniszak van 30 liter betalen voor het weggooien daarvan. Mensen die incontinentiemateriaal gebruiken zien hun kosten daardoor flink stijgen.

De regeling voor incontinentiemateriaal werd in de zomer van 2019 ingevoerd. Maar de regeling kende wel een aantal beperkingen. Chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon werden uitgesloten, omdat voor deze groep al een regeling bestaat (WMO). Ook werd de tegemoetkoming voor medisch afval beperkt tot alleen tot stomamateriaal en dialysemateriaal van thuisbehandelingen. Het is de bedoeling dat het materiaal in de toekomst apart wordt ingezameld.

Tegemoetkoming

Het bedrag is een tegemoetkoming voor de extra keren dat inwoners hun incontinentiemateriaal of medisch afval naar de ondergrondse container brengen. De vergoeding is 125 euro voor het jaar 2020. Dit is gebaseerd op twee extra inworpen per week. De verwachting is nog steeds dat het particuliere bedrijf ARN de luierrecycling gaat verzorgen. Maar het is nog niet 100 procent onzeker of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Verantwoordelijk wethouder Govert van Bezooijen becijferde dat verruiming van de regeling de gemeente heel veel geld kan gaan kosten. Bij de beperkte definitie van medisch afval komen zo'n 65 mensen in aanmerking voor de regeling. Als de brede definitie van medisch afval wordt gehanteerd loopt dit aantal op tot 2000 potentiële kandidaten. "Ik wil dat u zich terdege bewust bent van de financiële consequenties", waarschuwde de wethouder. Hij is bang dat de regeling straks een permanent karakter krijgt. "Dat impliceert een structureel gat in de begroting van 150.000 tot 200.000 euro."

Dries Mulder (SGP), Gijsbert van de Water (Verenigd West Betuwe), Annet IJf (PvdA), Petra van Kuilenburg (LLB), Rita Boer Rookhuiszen-de Joode (D66) en Andrea Zierleyn (GroenLinks) zien de verruimde regeling echter als een mooie tussenoplossing voor een kwetsbare doelgroep. Hoewel ook Andrea Zierleyn wel waarschuwde dat het geen open eind-regeling moet worden.

Open eind

Fred Temminck (ChristenUnie), Adriaan Hakkert (CDA) en Henk de Man (Dorpsbelangen) vinden het niet verantwoord om regelingen op te stellen die zo'n grote financiële impact kunnen hebben zonder dat dit vooraf duidelijk is. "Teveel open einde", vreest De Man. Temminck vindt dat de regeling ten koste kan gaan van andere ondersteuning voor kwetsbare inwoners. "Wij pleitten daarom voor maatwerk op dit gebied. Dat is op dit moment ook het uitgangspunt op het gebied van het sociaal domein. Mensen die nu al vallen onder de meerkostenregeling en toch in de problemen komen, kunnen op die manier geholpen worden. Tegelijkertijd blijft daardoor het financiële risico voor de hele samenleving beperkt."

Vereenvoudiging

Naast het amendement ging de gemeenteraad unaniem akkoord met een motie van SGP, PvdA, Leefbaar Lokaal Belang, D66 en Verenigd West Betuwe om het aanvraagformulier voor incontinentie- en medisch afval te vereenvoudigen. De gemeente moet geen vragen stellen of documenten opvragen, waaruit de medische situatie van betrokken patiënten is af te leiden als die gegevens niet strikt noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de regeling. De regeling moet op een betrekkelijk eenvoudige wijze kunnen worden ingevuld en ingediend.