donderdag 30 januari

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, oude Koningin Emmahuis. Er kunnen boeken worden ingeleverd voor de Boekenmarkt Leerdam. Inleveren van boeken kan 's morgens van 10:00 tot 12:00 uur en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Lukt het niet om donderdag de boeken in te leveren? Bel dan even met 06-22588927 of mail boekenmarktleerdam@gmail.com.

Ademnoot viert 10-jarig bestaan
14:30, Gorinchem, De Schutse. Iedere week komt een enthousiaste groep vrijwilligers en longpatiënten samen in Het Gasthuis in Gorinchem om muziek te maken. Steevast iedere donderdag, al tien jaar lang. Het tienjarig bestaan wordt feestelijk gevierd met een jubileumoptreden in Rivaslocatie De Schutse in Gorinchem. Tickets kosten 3,50 euro en zijn bij de entree verkrijgbaar.

Lachgas
19:30, Leerdam, De Joost. Aanwezigen worden geïnformeerd over hoe voorkomen kan worden dat er gezondheidsklachten ontstaan door lachgasgebruik. Verder worden de LOV, de gemeente, het Trimbos instituut, de politie, alle scholen uit Vijfheerenlanden, sportverenigingen, de wijkraden en het maatschappelijk middenveld en natuurlijk alle leerlingen, jongeren en ouders verwacht.

Ladiesnight
19:30, Dordrecht, De Hoop. Bij De Hoop in Dordrecht wordt donderdagavond 30 januari een Ladiesnight gehouden met schrijver en spreker Marije van den Berg en zangeres Elise Mannah. Kaartjes bestellen: vrouwenlopenvoorvrouwen.nl.

vrijdag 31 januari

Leerzame stakingsdag
11:00, Herwijnen, GeoFort. GeoFort is tijdens de stakingsdag op vrijdag 31 januari een extra dag geopend. Voor alle BSO's die deze dag een bezoek willen brengen aan het forteiland, is er een speciale stakingsactie. Bij groepen van meer dan 10 kinderen, ontvangt men 10 procent korting op de entreeprijs. Ook krijgt elke volwassen begeleider of ouder, bij minimaal vier betalende kinderen, deze dag gratis toegang tot het museum.

Lampionoptocht
18:45, Heukelum, De Krakeling. Ter ere van de verjaardag van prinses Beatrix houdt Oranjevereniging Heukelum traditiegetrouw een lampionoptocht. Samen met fanfarecorps Door Eensgezindheid wordt er door de deelnemers een rondje door Heukelum gelopen. Verzamelen om 18:45 uur bij de muziektent en om 19:00 uur begint de optocht. Aansluitend is er een kinderdisco in het dorpshuis de Krakeling. Meer info: www.oranjeverenigingheukelum.nl.

Lampionoptocht Asperen
19:00, Asperen, Dorpshuis. Het Oranjecomité Asperen houdt een lampionnenoptocht door het dorp. Verzamelen vanaf 18:45 uur, vertrek om 19:00 uur. Muziekvereniging As Astra zal de optocht muzikaal begeleiden. Deelnemers moeten wel zelf een lampion meenemen.

Aan de slag met de dijk
19:30, Ophemert, Huis Op Hemert (Blankenburgsestraat 3). De VVD West Betuwe organiseert de bijeenkomst 'Aan de slag met de Dijk!'. Gedeputeerde Jan Markink van provincie Gelderland en dagelijks bestuurder Hennie Roorda van Waterschap Rivierenland gaan met de aanwezigen in gesprek over de aanstaande dijkversterking in de Tielerwaard.

Vet verdient vet goed
20:00, Deil, Duifhuis. Deilstoneel heeft weer haar jaarlijkse uitvoeringen en spelen 'Vet verdient vet goed'. De spelers zetten een leuk stuk op de planken, vol verwikkelingen, misverstanden, goede en slechte plannen en…een moord. Meer informatie: www.deilstoneel.nl.

Open podium Poëzie
20:00-21:45, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'Week van de Poëzie'. Open Podium voor dichters, singer-songwriters, columnschrijvers en schrijvers van zkv's (zeer korte verhalen van maximaal 300 woorden). Het programma wordt afgewisseld met een optreden van musici. Deelnemers betalen 5 euro p.p. Aanmelden kan via: l.laan7@upcmail.nl of ebaars@planet.nl

Monos
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Bij LingeFilm draait Monos van de Nederlandse cineast Jasper Wolf.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Vrijdagavond is het weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Laat je verrassen door de smaak van een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Neem je vriend, vriendin, broer, zus, buurman, buurvrouw, collega of wie dan ook mee en geniet van een gezellige en smakelijke avond in GO. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van vijf bieren: 12,50 euro. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 1 februari

Boelmarktloods
9:00, Meerkerk, Energieweg 3. De boelmarktloods is open tot 11:30 uur om boelmarktspullen in te leveren.

Joke Buis
13:00, Leerdam, De Fakkel. Christelijke boekwinkel de Fakkel in Leerdam houdt een gratis koffieconcert met Joke Buis. Zij is bekend van haar eigentijdse covers van de oude Johannes de Heer liederen. Tijdens het concert zal zij deze nummers ten gehore brengen maar ook zingt zij nieuwe nummers van haar laatste album ' Vertrouwd en Nieuw'.

Veteranencafé
14:00, Gorinchem, Grote Haarsekade. Veteranencafé van 14:00 tot 16:00 uur in 'POGO', Grote Haarsekade 120 in Gorinchem. Alle veteranen, voormalige en actief dienende militairen en overige belangstellenden zijn met hun partner van harte welkom.

Winterwandeling
14:00, Beesd, Mariënwaerdt. Winterwandeling op Mariënwaerdt. Een stevige winterwandeling van 7 kilometer over Heerlijkheid Mariënwaerdt. Want ook in de winter is er genoeg te ontdekken en genieten. En daar helpen de natuurgidsen van IVN West-Betuwe graag bij. De wandeling start bij Pannenkoekenhuis De Stapelbakker, Oude Waag 21 in Beesd en gaat over verharde en onverharde wegen en paden. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig.

Winterconcert
19:30, Haaften, De Burcht van Haeften. Het jaarlijkse winterconcert van muziekvereniging Nieuw Leven. De zaal is om 19:00 uur open. Het concert wordt gestart door het leerlingenorkest uit Haaften. Naast een aantal stukken die speciaal voor een leerlingenorkest zijn gecomponeerd, speelt het orkest het winnende nummer van het Eurovisie Songfestival, Arcade. Vervolgens is Juliana aan de beurt. Zij brengen een gevarieerd repertoire met onder andere enkele stukken van Disney en stukken van eigen bodem. Nieuw Leven speelt deze keer alleen Nederlands repertoire. Daarmee heeft het orkest een breed programma ingestudeerd. Van Golden Earring tot Zoutelande.

Bingo
19:30, Opijnen, Maranatha. De bingocommissie houdt een bingoavond in het hervormd centrum 'Marantha' van Opijnen. Met mooie prijzen zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, slagroom- en hazelnoottaarten en dergelijke. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk van Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open.

Vet verdient vet goed
20:00, Deil, Duifhuis. Deilstoneel heeft weer haar jaarlijkse uitvoeringen en spelen 'Vet verdient vet goed'. De spelers zetten een leuk stuk op de planken, vol verwikkelingen, misverstanden, goede en slechte plannen en…een moord. Meer informatie: www.deilstoneel.nl.

Parasite
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Bij LingeFilm draait Parasite van de Zuid Koreaanse regisseur Bong Joon-ho.

Lingevocaal
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. LingeVocaal is een kamerkoor uit Leerdam. Het koor werd twintig jaar geleden opgericht. Voor de twintig enthousiaste zangers staat plezier en kwaliteit in zingen voorop. Marilou Krouwel is de vaste dirigent. Deze avond maakt de groep een muzikale reis van Noord- naar Zuid Amerika. Zij zingen muziek die in dit deel van de wereld wat minder bekend is maar misschien juist daarom heel verrassend en interessant is. Rob Witteveen, een bekende naam in Leerdam, verleent zijn medewerking als accordeonist. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

'Profiler'
21:00, Leerdam, café The Old Triangle. 'Profiler' is ontstaan in de jaren 70 en heeft aardig wat bezettingen gekend. Door de jaren heen is de setlist gevormd tot wat die nu is: een mix van pop/ rock nummers die bij velen bekend zijn, ze stammen uit al die jaren. De huidige bandleden variëren in leeftijd van 26 tot 62 en dat maakt Profiler een dynamische band die er lol in heeft om zich, samen met haar publiek, lekker uit te leven in bekende (en iets minder bekende) covers. Deze avond speelt de band in café The Old Triangle.

zondag 2 februari

Huiskamerconcert
14:30, Culemborg, Westersingel 88. Muziekvereniging Concordia houdt haar jaarlijkse 'Huiskamerconcert'. De entree is gratis.

De Baddies in het Stroomhuis
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Vijfkoppig muziekgezelschap 'De Baddies' heeft een grote diversiteit aan stijlen, mooie zang, vocale acrobatiek en humor. Popmuziek, jazz, wereldmuziek en jazz. In de serie Wereldse Klanken. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap. www.stroomhuisneerijnen.nl

Bachcantate
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. De plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano voeren de cantate 'Jesus nahm zu sich die Zwölfe' (BWV 22) uit. Vocale solisten zijn Andrew Hallock (alt), Sebastiaan Brouwer(tenor) en Bram Trouwborst (bas). Dirigent: Marijn Slappendel. De cantate wordt uitgevoerd tijdens de vesperdienst en begint om 19:00 uur in de Grote of Barbarakerk.

Parasite
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Bij LingeFilm draait Parasite van de Zuid Koreaanse regisseur Bong Joon-ho.

maandag 3 februari

Bop Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM. Gezellig onder het genot van een kopje koffie/ thee een praatje maken of een spelletje doen.

dinsdag 4 februari

NAH-Vraagwijzer
10:00, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. De NAH-Vraagwijzer houdt iedere dinsdagochtend in Verpleeghuis Lingesteyn een NAH-inloopochtend. Mensen met bijvoorbeeld een herseninfarct of beroerte, een hersenbeschadiging door een ongeluk of ziekte ontmoeten elkaar op een ontspannen manier. Ook mantelzorgers zijn welkom. De toegang is 1 euro inclusief koffie/ thee. Kijk op de website www.nahvraagwijzer.nl voor de diverse activiteiten en kom gerust een keer langs.

Inloop Vuren
10:00, Vuren, Dorpshuis De Koels. Jan Roza sr. komt op bezoek bij Inloop Vuren. Hij vertoont op deze morgen een film getiteld 'Sky of Hope en Vliegeniersmuseum', een door hem gemaakte film die is samengesteld uit beelden van de luchtoorlog tijdens de oorlogsjaren boven de Betuwe. Tevens wordt er tijdens en na deze film speciale aandacht besteed aan de vele activiteiten die op 2 en 3 mei in het kader van '75 jaar bevrijding' door de EGVL op het fort Vuren worden georganiseerd.

Spelletjesavond
19:00, Leerdam, Bibliotheek. Spelletjesavond in de Bibliotheek Leerdam, met taalspellen. Aan de hand van spellen zoals Scrabble(junior), het Nederlandse Taalspel en Pim Pam Pet oefenen de deelnemers de Nederlandse taal. De winnaar ontvangt een mooie (taal)prijs. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Lezing over water
20:00, Beesd, St. Pieterskerk. In de week dat het 25 jaar geleden is dat de Betuwe geëvacueerd werd voor het dreigende water, wordt ook gedacht aan Zeeland waar de dijken in 1953 wèl doorbraken. De lezing die Jan Kroesen houdt, gaat over de Watersnoodramp in 1953. Informatie: scriba@pgbeesd.nl of tel 06-53805477.

Herdenking in Asperen
20:00, Asperen, Dorpshuis. Herdenking van 'het wonder van Asperen', met diverse sprekers. In de huiskamer van het Dorpshuis in Asperen zijn ook leestafels met artikelen over de razzia ingericht. De herdenking start om 20:00 uur in het Dorpshuis. 's Middags is er een wandeling, 'razzia-ronde'. Deze start om 15:00 uur bij 't Paard voor het gemeentehuis in Asperen. Opgeven kan bij: tonvanmeeuwen@kpnplanet.nl. Comité Filmerfgoed Asperen zoekt voor de bevrijdingsfilm nog meer foto's en films uit de bezettingstijd. Graag melden bij: gijsdeman@hotmail.com / 06-10957094.

woensdag 5 februari

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee, een gezellig praatje, het spelen van diverse spelletjes en vervolg sjoelcompetitie. Meer informatie Bart van Zandwijk: 06-13784043.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur.

Duik de diepte in
14:00, Culemborg, Lek en Linge. Wie op Lek en Linge de diepte in wil duiken, kan zich aanmelden via www.lekenlinge.nl.

Monos
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Bij LingeFilm draait Monos van de Nederlandse cineast Jasper Wolf.