• Femke, Simen en Pieter gaan graag naar Lek en Linge.
• Femke, Simen en Pieter gaan graag naar Lek en Linge. Foto: William Hoogteyling

Duik de diepte in op Lek en Linge

culemborg • Hoe gaat het eraan toe op tweetalig gymnasium? Wat houdt de vrijeschoolleerroute in? Kunnen meisjes terecht bij het beroepsgericht vmbo? Leerlingen uit groep acht kunnen dat op 5 februari bij Lek en Linge in Culemborg zelf ontdekken. Samen met docenten en leerlingen duiken ze een paar uur de diepte in, net alsof ze er al echt op school zit.

"Door mee te doen met een van de activiteiten van 'Duik de diepte in' ontdek je in een middag of ons onderwijs bij jou past," vertelt geschiedenisdocent Jaap Stegers die deze middag coördineert. "Wij laten je ervaren wat het is om bij ons tweetalig onderwijs, vmbo beroepsgericht, de vrijeschoolleerroute of gymnasium te volgen. Dit gaat verder dan de open dag. Je beleeft in twee uur hoe het er in de eerste week van de brugklas aan toe gaat. En als je daarna naar huis gaat heb je een prima beeld van de school en de studierichting."

Nadat ze het technieklokaal van de vmbo-locatie had bezichtigd, wist Femke Koster uit Buren het zeker: hier ga ik heen en nergens anders. "Ik vind het leuk om met mijn handen te werken en wil zelf later de techniek in," zegt Femke, die inmiddels in de derde zit. "We zijn met twee meisjes tussen zestien jongens en dat gaat prima. Je leert hier met alles omgaan, van het bedienen van een draaibank tot het aanleggen van een huisinstallatie. De docenten zijn hartstikke gezellig, ik ben hier echt op mijn plaats."
Hij zit in de brugklas en was met school al bij Fort Castellum. Nu kijkt de in Meteren wonende Pieter Meerema uit naar de vijfdaagse trip naar Newcastle die in maart op het programma staat. Het is mede door die excursies dat hij het naar zijn heeft op tweetalig gymnasium. "Het is een fijne school. Bij de open dagen en snuffellessen viel het al op dat het er heel goed georganiseerd is. En de leraren zijn heel leuk. Op het gymnasium is het vak Latijn best een uitdaging, met alle verhalen die erbij horen." Wie op 5 februari van 14.00 tot 16.00 uur op Lek en Linge de diepte in wil duiken, kan zich aanmelden via www.lekenlinge.nl.