Sinds '1995' veranderde de dijk

regio • Het hoogwater van 1995 is een ijkpunt in waterbeheer en waterveiligheid. Met het initiatief #hohohoogwater belicht Waterschap Rivierenland, samen met nog zes waterschappen en het Hoogwater beschermingsprogramma, de dreiging van toen, de ingrijpende veranderingen die volgden en de waterveiligheid in de toekomst. Tot en met 4 februari wordt met #hohohoogwater het verhaal verteld van toen, nu en de toekomst in de Nederlandse delta. Doel is bewustzijn creëren voor waterveiligheid. Op vrijdag 31 januari worden inwoners van Nederland opgeroepen om van zichzelf een foto of selfie te maken op de dijk die hen beschermt en deze op sociale media te delen met #mijndijk. In de afgelopen 25 jaar werd niet stil gezeten. Er kwam Ruimte voor de Rivier. Dijken werden verlegd en versterkt. Passend in het landschap, met nieuwe technieken en in gesprek met mensen in de omgeving. Waterschappen fuseerden en professionaliseerden. Het veranderende klimaat en nieuwe inzichten stellen nieuwe eisen aan de veiligheid in de toekomst. Met het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) wordt gezorgd dat in 2050 alle belangrijke dijken voldoen aan de nieuwste normen.

In het programma 'Tot aan de lippen' van De Gelderlandfabriek in Culemborg is aandacht voor beelden en ervaringen van 1995, natuur, educatie en klimaat. Op donderdag 30 januari is dijkgraaf Co Verdaas een van de gasten bij De Avond van het Water.

q www.degelderlandfabriek.nl


Film over 75 jaar bevrijding

vuren • Jan Roza sr. komt dinsdag 4 februari op bezoek bij Inloop Vuren, vanaf 10:00 uur in dorpshuis De Koels in Vuren. Hij vertoont op deze morgen een film getiteld 'Sky of Hope en Vliegeniersmuseum', een door hem gemaakte film die is samengesteld uit beelden van de luchtoorlog tijdens de oorlogsjaren boven de Betuwe. Tevens wordt er tijdens en na deze film speciale aandacht besteed aan de vele activiteiten die op 2 en 3 mei in het kader van '75 jaar bevrijding' door de EGVL op het fort Vuren worden georganiseerd. Hierbij zullen 53 nabestaanden van de vliegeniers die in deze omgeving zijn neergekomen aanwezig zijn.