• Egbert (links) en Lars bij de bar, een ontmoetingsplek voor het dorp.
• Egbert (links) en Lars bij de bar, een ontmoetingsplek voor het dorp. Foto: Janneke Boogaard

Kedichem zoekt spin in het web

kedichem • Flexibele, daadkrachtige en gastvrije ondernemers opgelet: in dorpshuis De Stoof in Kedichem is vanaf komende zomer plaats voor een nieuwe uitbater.

Na drie mooie jaren gaat het huidige beheerderspaar De Stoof verlaten. Dus is het dorpshuisbestuur op zoek naar een opvolger. Eén ding is duidelijk: wie zijn ziel en zaligheid in Kedichem stopt, zal er veel voor terugkrijgen. "Het is een heel vrij dorp", merkte Lars Bremekamp toen hij er vier jaar geleden kwam wonen. Binnen twee maanden voelden hij en de andere gezinsleden zich compleet opgenomen in de gemeenschap. Dat hij een jaar later bestuurslid was van sportvereniging ONA en kort daarna voorzitter van het dorpshuisbestuur, zegt genoeg.

Belangrijk is dat de nieuwe exploitant - liefst een stel, als het aan het bestuur ligt - die sfeer aanvoelt. Egbert van Voorden, secretaris van de dorpshuisstichting: "We zoeken iemand die gastvrij is, aansluiting vindt bij mensen van alle leeftijden en achtergronden en om kan gaan met het lief en leed dat hier aan de bar gedeeld wordt."

Lars vult aan: "Hij of zij moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden, want de beheerder heeft veel contact met verenigingen, particulieren die bijvoorbeeld een feestje willen organiseren, en vrijwilligers."

De uitbater is dus de spin in het web en een organisatorische duizendpoot. Want ook het regelen van ondersteunend personeel en de inkoop voor partijen komt op zijn of haar bordje. Via regelmatig werkoverleg denkt het bestuur mee. "Alle bestuursleden hebben binding met minimaal één van de verenigingen, en we vormen een representatieve afspiegeling van de bevolking van Kedichem, dus dat werkt fijn", vindt Lars.

In 'ruil' daarvoor krijgt de beheerder veel vrijheid om activiteiten te organiseren. De Kekumers zijn daar wel voor in, zo blijkt bijvoorbeeld uit de sportweekends die twee keer per jaar plaatsvinden. Ook de eetcafé-functie die de huidige beheerders aan De Stoof hebben gegeven, valt in de smaak.

De uitbater komt bovendien terecht in een goed lopende organisatie. Egbert legt uit: "De Stoof is begin jaren zeventig ontstaan als burgerinitiatief. Het is echt een huis voor iedereen. Dat komt mede doordat we verder geen voorzieningen hebben in het dorp. De school gymt hier, het koor zingt, de yogagroep oefent. We hebben een bibliotheek, gerund door vrijwilligers. Ook bij rouw en trouw is het dorpshuis de centrale plek."

Zelf huurt Egbert een ruimte in het gebouw voor zijn uitvaartonderneming. Mede daardoor kan De Stoof zich financieel bedruipen. De exploitant betaalt een vast bedrag aan pacht.

Zo gezellig als het dorpshuis is, een opfrisbeurt kan het interieur wel gebruiken. Dat staat dan ook op de planning van het bestuur, uiteraard ook in overleg met het de nieuwe exploitant. Volop kansen dus in het gezellige Kedichem.

Wie meer wil weten of wil solliciteren, kan mailen naar destoof@kekum.net.


Janneke Boogaard