• Burgemeester Fröhlich leest voor uit de Moppereend.
• Burgemeester Fröhlich leest voor uit de Moppereend. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Voorlezen uit 'De Moppereend'

leerdam • Burgemeester Sjors Fröhlich en de wethouders van Vijfheerenlanden hebben woensdag, door op verschillende locaties aan kleuters voor te lezen, de aftrap van de Nationale Voorleesdagen gegeven.

In de Leerdamse bibliotheek heeft Fröhlich voorgelezen uit 'De Moppereend', het Prentenboek van het jaar 2020. Tijdens het voorlezen was er een leuke interactie tussen Fröhlich en de peuters. De kleintjes van de peuterspeelzaal de Krullevaar waren het na afloop roerend met elkaar eens: de burgemeester kan goed voorlezen. Maar ja, hij heeft dan ook al de nodige ervaring opgedaan door veel voor te lezen aan zijn kinderen toen die klein waren.

Fröhlich: "Ik heb veel voorgelezen aan mijn kinderen maar deze zijn inmiddels 13 en 10 jaar en nu lezen zij zelf. Het leuke was dat toen zij zelf konden lezen en een boek uit hadden zij soms toch nog vroegen of ik het wilde voorlezen. Want zoals veel ouders gaf ook ik er soms een eigen draai aan. Voorlezen is gewoon erg leuk. Als kinderen het ook leuk vinden dan gaan ze ook sneller zelf lezen. En dat is toch belangrijk, want lezen is de basis van alles. Je weet meer en kunt over van alles meepraten."

Na het voorlezen genoten de kleintjes nog van een heerlijk verantwoord ontbijtje.

Voorlezen is belangrijk

Dat voorlezen en goed leren lezen erg belangrijk is, hebben verschillende onderzoeken uitgewezen. Uit de onderzoeken blijkt dat kinderen die iedere dag worden voorgelezen beter presteren op school en een beter concentratievermogen hebben. Door het voorlezen wordt het inlevingsvermogen van de kinderen gestimuleerd en het vergroot de liefde voor boeken. Daarnaast is het ook een mooi rustmoment en versterkt het de relatie tussen ouder en kind. Verder zorgt voorlezen voor betere schoolresultaten omdat het de concentratie verhoogt. Kinderen die geregeld worden voorgelezen uiten zich beter en hebben vaak een grotere woordenschat dan kinderen die niet worden voorgelezen.

Een medewerkster van de bibliotheek vertelt dat je eigenlijk niet vroeg genoeg kan beginnen met voorlezen. "Ook aan baby's kun je voorlezen. Ouders krijgen wanneer hun baby ongeveer drie maanden oud is van de gemeente een waardebon waarmee zij bij de bibliotheek een oranje koffertje met daarin twee babyboekje en voorleestips kunnen ophalen."

De Nationale Voorleesdagen zijn van 22 januari tot 1 februari. Kinderen die tijdens de voorleesdagen lid worden van de bibliotheek krijgen als welkomstcadeautje een vingerpopje van de Moppereend.

Kinderen tot 18 jaar betalen geen lidmaatschapsgeld.


Mimi van Rossem