donderdag 23 januari

Symposium NAH-Vraagwijzer
16:30, Lexmond, Huis het Bosch. Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) komen na de revalidatieperiode vaak alleen te staan. Voor henzelf en hun naasten is het moeilijk zicht te krijgen op de juiste hulp en mogelijke nazorg in de thuissituatie. NAH-Vraagwijzer houdt in samenwerking met SamenDoen een symposium in Huis het Bosch in Lexmond met als thema: 'De zoektocht: nazorg op het gebied van welzijn in de chronische fase'. Aanmelden: info@nahvraagwijzer.nl.

Info avond Seniorweb
19:30, Leerdam, De Noorderberg. Informatieavond over mogelijkheden om de digitale vaardigheid te verbeteren. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor meer informatie: www.leerdam.seniorweb.nl.

Stefan Zweig
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. De film 'The Grand Budapest Hotel' uit 2014, onder regie van Wes Anderson is gebaseerd op werken van de beroemde Oostenrijks-Joodse humanist Stefan Zweig (1881-1942), bewonderaar van Erasmus. De film vertelt het verhaal van een schrijver die, op zoek naar inspiratie, verblijft in een zeer chique hotel in de fictieve staat Zubrovka. Wanneer de rijke hotelgast Madame D wordt vermoord raken conciërge Monsieur Gustave en diens piccolo Zero Moustafa verstrikt in een groot avontuur vol absurde situaties en waanzinnige achtervolgingen. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.

Huub Oosterhuis bezoekt Beesd
20:00, Beesd, Sint Pieterskerk. Huub Oosterhuis is een Nederlandse theoloog, dichter, ex-jezuïet en priester. In het liedboek voor de kerken staan veel liederen die gedicht zijn door hem. Maar ook zijn presentaties zijn alom bekend. De protestantse gemeente van Deil/ Enspijk, Rhenoy/ Gellicum en Beesd en de Roos in Culemborg zijn er trots op dat het gelukt is om deze bekende Nederlander een lezing in de Betuwe te laten geven. Huub Oosterhuis zal spreken over het thema: 'Het lied van de aarde'. Een gelegenheidskoor onder leiding van Marianne Schotsman zal een zestal liederen van hem ten gehore brengen. De entree bedraagt 5 euro.

Lezing Schaapskooi
20:00-22:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi (Overboeicop 15). Jacques van der Neut, boswachter Staatsbosbeheer en fotograaf in de Biesbosch, volgde de ontwikkelingen in de Biesbosch van de jaren zeventig tot nu en geeft daarover een lezing. De toegang is gratis, wel wordt er een verloting gehouden om uit de kosten te komen. www.natuurcentrum.nl

vrijdag 24 januari

Magazijn outlet verkoop
9:00, Beesd, Voorstraat. Winkeliers aan de Voorstraat in Beesd houden vrijdag 24 en zaterdag 25 januari aanstaande een grote magazijn outlet verkoop. Van Voorden tweewielers, Wakkermans Beeld & Geluid, Wakkermans Elektro en EP: Witgoedhuis, halen de bezem door het magazijn om ruimte te maken voor nieuwe producten. Om in één keer schoon schip te maken, hebben de vier winkeliers, net als vorig jaar, de handen ineengeslagen en een datum geprikt waarop er een groots opruimingsweekend wordt gehouden. De outletverkoop is op vrijdag 24 januari van 9:00 tot 21:00 uur en zaterdag 25 januari van 9:00 tot 17:00 uur op de Voorstraat in Beesd.

Open dagen
15:30, Culemborg, Lek en Linge. De open dagen op alle vier de locatie van Lek en Linge Culemborg zijn 24 januari van 15:30 tot 20:30 en 27 januari van 18:00 tot 20:30 uur. Voor meer informatie: www.lekenlinge.nl.

Argentijunse Tango
20:00, Gorinchem, De Aanlegsteiger. Samen wat leuks doen? Tango Jubilo geeft ter kennismaking een gratis proefles. Vanaf vrijdag 31 januari begint dan de tangocursus van twaalf lessen. Voor meer informatie, aanmelden voor de proefles of inschrijven voor de tangocursus, kijk op www.tangojubilo.nl of bel 06-33101525.

Bingo
20:00, Herwijnen, IJsclub D'n Ouwe Wiel. Bingoavond bij ijsclub D'n Ouwe Wiel in het clubgebouw aan de Schoutensteeg 4 in Herwijnen. De deuren gaan om 19:00 uur open.

The Farewell
20:30, Geldermalsen, De Pluk. The Farewell bij LingeFilm, een bitterzoet drama over de culturele verschillen tussen de Verenigde Staten en China. Op zaterdag 25 januari als Film+Maaltijd.

zaterdag 25 januari

Snuffelkelder
10:00, Everdingen, Kweldam 15A. De Snuffelkelder aan de Kweldam 15A in Everdingen is helemaal veranderd. De Snuffelkelder biedt diverse tweedehands spulletjes aan. De Snuffelkelder is elke laatste zaterdag van de maand open van 10:00 tot 13:00 uur.

Fototentoonstelling
10:30, Streefkerk, molen De Liefde. Mini-expositie in molen De Liefde in Streefkerk. Het gaat om ingezonden foto's van fotografen die zich gericht hebben op molens die eigendom zijn van SIMAV.

Bingo
19:30, Leerdam, Wijkvereniging West-End. Bingo bij Wijkvereniging West-End, P.M. van Gentstraat 20 in Leerdam, 0345-619622. Hoofdprijs is 200 euro.

Benefietconcert
19:30, Noordeloos, christelijk gereformeerde kerk. Het Gorcum Boys Choir onder leiding van Jeroen Bal geeft een benefietconcert voor kansarme kinderen in sloppenwijk Borel in Rio de Janeiro.

Vivaldi & Rosina
20:15, Deil, kerkje Deil. Muziek op de Dijk opent het nieuwe jaar in het kerkje in Deil met Vivaldi's Vier Jaargetijden. Vier jonge violisten etaleren hun talent, samen met de professionele musici van het Cugnon Consort. De aanstormende mezzosopraan Rosina Fabius, prijswinnaar van het Internationaal Vocalisten Concours, legt uit waarom Vivaldi toch vooral een operacomponist is. Aangrijpende aria's uit zijn opera's worden afgewisseld met de magische vioolconcerten uit de vier jaargetijden gespeeld door Violetta Adamova, Anna Steenhuis, Danna Paternotte en Olivia Scheepers.

Straf-Zeppelin!
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Voor hun nieuwste muziektheatervoorstelling laten de mannen van Straf zich inspireren door de waanzin van de redelijken. ZEPPELIN! gaat over de krankzinnigheid die kolkt onder de oppervlakte en de gekte die het gezond verstand verzwelgt. Straf geeft zich over aan de waanzin. En vroeg of laat gaat iedereen voor de bijl. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zondag 26 januari

Ruimteschaap
11:00, Geldermalsen, De Pluk. 'Shaun het schaap: het ruimteschaap' bij LingeFilm, om 11:00 uur autismevriendelijk en 14.30 uur 'normaal'. In de buurt van de boerderij waar Shaun woont, landt een ufo met ruimtewezen Lu-La. De boer wil graag een ruimtepretpark openen rondom Lu-La. Maar Lu-La heeft daar geen zin in, want hij wil graag weer naar huis. Shaun en alle dieren proberen te helpen.

Taizéviering
18:30, Schoonrewoerd, gereformeerde kerk. Taizéviering in de gereformeerde kerk in Schoonrewoerd. Rond het thema 'het verhaal in de stilte......ruimte voor Zijn woorden' wordt de bijbel geopend. In deze viering wordt samen de rust en vrede van God gezocht. Door meerstemmig zingen, korte gebeden en stiltes wordt de tijd even stilgezet om ruimte te maken voor Gods woorden, voor Zijn verhaal. Een Taizéviering is oecumenisch en meditatief.

Together Worship
18:30, Heukelum, kerk. Together Worship met Remco Hakkert en zijn team. Zij verzorgen een programma dat de hele dienst vult en waarin liederen tot eer van God centraal staan. De dienst bestaat uit het samen zingen van de mooiste liederen (van hymns tot Opwekking), een woord en solo's van Remco, schriftlezing en gebed.

maandag 27 januari

Open dagen
18:00, Culemborg, Lek en Linge. Open dag op Lek en Linge Culemborg van 18:00 tot 20:30 uur. Voor meer informatie: www.lekenlinge.nl.

Lezing Groei en Bloei
20:00, Gorinchem, wijkgebouw De Heul (Nieuwe Hoven 141). Emiel van den Berg geeft een lezing over de tuinen in de afgelopen honderd jaar, van de bloemrijke cottagetuin en de impressionistische tuin tot het ontwerp waarin de plant weer centraal staat. Toegang 3,00 euro.

dinsdag 28 januari

Informatie ochtend Goudestein
9:00, Haaften, CBS Goudestein. Op CBS Goudenstein zal een informatie ochtend worden gehouden voor ouders die geïnteresseerd zijn in de school en hun zoon of dochter eventueel willen aanmelden. Er is een vrije inloop van 9:00 tot 11:30 uur. Om 9:00 uur en om 10:30 uur zullen er presentaties worden gehouden. Mochten ouders deze ochtend niet in de gelegenheid zijn om te komen, dan mogen ze altijd een aparte afspraak maken met Helene Maliepaard, 0418-591661 of cbsgoudenstein@cpob.nl.

Bijeenkomst lotgenoten
9:30, Gorinchem, Het Gasthuis. Prostaatkanker is een veel voorkomende ziekte: jaarlijks wordt de ziekte bij ruim 12.500 mannen gesteld. Het is een ingrijpende diagnose met grote gevolgen. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem houdt daarom een gratis toegankelijke bijeenkomst voor mannen die prostaatkanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via 0183-644265 of via uro-onco@rivas.nl.

Speciaal schoeisel
10:00-12:00, Leerdam, woonzorgcentrum Emma (Raadsliedenstraat 120). Verkoopochtend van Jonker Speciaal Schoeisel v.o.f. uit Wadenoijen voor mensen met moeilijke voeten. Jonker levert schoenen en pantoffels, zowel voor dames als heren, in veel verschillende lengte- en wijdtematen. Nieuw is een speciale collectie stretch-schoenen van zacht elastisch materiaal.

NAH-Vraagwijzer
10:00, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. De NAH-Vraagwijzer houdt iedere dinsdagochtend in Verpleeghuis Lingesteyn tot 12:00 uur een NAH-inloopochtend. Mensen met bijvoorbeeld een herseninfarct of beroerte, een hersenbeschadiging door een ongeluk of ziekte ontmoeten elkaar op een ontspannen manier. Ook mantelzorgers zijn welkom. De toegang is 1 euro inclusief koffie/ thee. Kijk op de website www.nahvraagwijzer.nl.

Alzheimer Café Leerdam
19:30, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. Alzheimer Café Leerdam met gastspreker mevrouw L. Joossen, specialist ouderengeneeskunde RIVAS. Aan de orde komen verschillende onderwerpen: 'wanneer spreken we over dementie? Welke vormen van dementie zijn er? Wat merkt de patiënt? Hoe verloopt het onderzoek om dementie vast te stellen?' De entree is gratis. Informatie: Francien Boonstra, Adviseur Mantelzorg, 0345-637363.

Reis door de chakra's
19:30, Hellouw, Terp van Hellouw. Start van de yogacursus 'Reis door de chakra's' bij Terp van Hellouw aan de Waalbandijk. In deze cursus van acht yogalessen maken deelnemers een innerlijke reis door de zeven chakra's. Overige avonden: 4, 11 en 18 februari, 3, 10, 17 en 24 maart. Inschrijven of meer informatie? Ga naar www.terpvanhellouw.nl.

Lange sluitertijden
19:30, Meteren, Mr. Aafjesschool. Fotoclub de Betuwe is een kleine club van hobby-fotografen van alle leeftijden. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand houdt de club een bijeenkomst in de Mr. Aafjesschool in Meteren. De leden gaan dit keer creatief aan de slag met lange sluitertijden. Meer informatie: www.fotoclubdebetuwe.nl.

Ierse muziek
20:00, Rumpt, Rumpts kerkje. Iers duo treedt op in het Rumpts Kerkje. David Munnelly, accordeon en Shane McGowan, gitaar behoren tot de wereldtop op hun instrument en maken in januari en februari een tournee door België en Nederland. Kaarten kosten 15 euro. Bestellen: stuur een mail naar bvdgoorbergh@gmail.com.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, De Vogelvriend (let op nieuwe locatie: P.M. van Gentstraat 23). Er wordt een bloemenséance gehouden; bezoekers mogen bloemen meebrengen in een klein vaasje, die minimaal drie dagen thuis hebben gestaan. Inschrijven voor de tarot- en de ontwikkelingscursus is ook weer mogelijk. Informatie bij Ria Verhoeks (06-53911991). www.pasoleerdam.nl

woensdag 29 januari

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00 – 15:30, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Open dag Windroos
15:00, Gorinchem, De Windroos (Koningin Wilhelminalaan 2). Open dag voor leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders/verzorgers. De Windroos verzorgt VMBO-onderwijs. De open dag is van 15:00-17:00 en van 19:00-21:00 uur.

Open dag
15:00, Leerdam, Het Heerenlanden. Open Dag van Het Heerenlanden, van 15:00 tot 17:00 uur en van 18:30 tot 20:30 uur. Dan kan men een licht opsteken over het onderwijs dat er op de school gegeven wordt, over de begeleiding en over de speciale keuze-mogelijkheden die aangeboden worden.

Antisemitisme
20:00, Leerdam, Pauluskerk. 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het rode leger concentratiekamp Auschwitz heeft bevrijd. Dit wordt op diverse plaatsen in Nederland herdacht. Rabbijn B. Jacobs hoopt in Leerdam te spreken over het thema 'Antisemitisme'.

Beats
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Iedereen mag uit zijn plaat bij Beats. Een tragikomisch drama over de dance-cultuur in Engeland tijdens de jaren negentig.