Lingeborgh Excellent

geldermalsen • De Lingeborgh in Geldermalsen, vestiging van ORS Lek en Linge, blijft ook de komende drie jaar Excellente School.

Eind vorige week kreeg de school van de Inspectie van het Onderwijs het verlossende telefoontje dat de aanvraag voor verlenging van het predicaat Excellente School is gehonoreerd. Dus vierde de hele schoolbevolking maandag een feestje toen het felbegeerde schildje uitgereikt.

"Ik voel me apetrots." Als directeur Ronald van der Vlies en teamleider brugklas Liesbeth van den Broek hun gevoel laten spreken, komt die opmerking er als eerste uit. "De excellentie die we hadden toen we drie jaar geleden Excellente School werden, is gebleven. En we hebben hem versterkt met nog mooiere ambities. Ons succes is op groei gecontinueerd." De school is de afgelopen maanden van alle kanten uitvoerig doorgelicht.

Aan het eind van dat traject komt de jury Excellente Scholen bijna woorden te kort om de kwaliteiten van de Lingeborgh te beschrijven. Een citaat: 'Het vorige juryrapport heeft de school gestimuleerd om weer een stap verder te zetten in hun ambitie. De school deinst er niet voor terug om grote ambities te formuleren. Vooral het doel om het geluk van de leerling te vergroten als democratische burger, mag er zijn.'

Van der Vlies legt uit: "Op de Lingeborgh kunnen we ons focussen om kinderen maatwerk te leveren en meer met elkaar te doen om zo sociale cohesie te kweken en kinderen zich te laten ontwikkelen tot democratische burgers. Die ruimte hebben we omdat de basale dingen op school waarover je tegenwoordig best veel leest, bij ons wél op orde zijn. Wij hébben geen problemen met slagingspercentages, cijfers of doorstroomresultaten."

Lang stilstaan bij deze mijlpaal doen ze niet, zo zitten ze bij de Lingeborgh niet in elkaar. Na maandag is de blik weer naar voren gericht. "We willen ons nog verder ontwikkelen," zegt Van den Broek. "Dat houdt ons scherp." Van der Vlies weet wat hem te wachten staat: "Het is een hele toer in deze complexe maatschappij om een fijne plek voor leerlingen te zijn. Dat je mag zijn wie je bent. Een streekschool zijn, een betrouwbare, huiselijke en veilige plek voor alle leerlingen, dat is een van onze troeven. Je mag hier fouten maken." Van den Broek: "Op de Lingeborgh mag je groot worden."