• Gerjan Bloemendal.
• Gerjan Bloemendal. Foto: Geurt Mouthaan

Gerjan Bloemendal nieuwe wijkagent in voormalige gemeente Zederik

'Mensen helpen en boeven vangen'

meerkerk • De veldwachter die iedereen kende en die met zijn handen op de rug dagelijks de ronde door het dorp maakte; het is een ideaalbeeld dat niet meer haalbaar is. Maar wijkagent Gerjan Bloemendal legt de lat hoog om die bekendheid en bereikbaarheid toch zoveel mogelijk te benaderen. Sinds oktober is hij het gezicht van de politie in de voormalige gemeente Zederik. Na Gouda en omgeving, de Krimpenerwaard en twee jaar in Rotterdam 'verkaste' hij naar de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. "Werken in de streek waar ik vanaf mijn vijftiende woon heeft als grote voordeel dat ik weet hoe het hier in de dorpen werkt", vertelt hij. "Daarnaast spreekt het samen met maatschappelijke partners werken aan relaties en oplossingen op de lange termijn me aan. Mede daarom heb ik mijn werk in Rotterdam in de noodhulp, waarbij je steeds beschikbaar bent voor meldingen, ingeruild voor het werk van wijkagent."

Kennen en gekend worden, dat staat centraal in het dagelijks werk van Gerjan Bloemendal. De afgelopen maanden zette hij zijn netwerk op door langs te gaan in onder meer kroegen, kerken, voetbalverenigingen, scholen en ondernemers. "De basis is daarmee gelegd. Ik ga daarmee verder, maar wil tegelijkertijd ook zoveel mogelijk zichtbaar zijn in de dorpen. Dat doe ik bijvoorbeeld door de politieauto of -bus te parkeren en te voet of op de fiets verder te gaan. Je hebt dan binnen de kortste keren een gesprek met inwoners die de hond uitlaten of de auto wassen. Zo hoor je wat er speelt, waar mensen tegenaan lopen en maak je de drempel zo laag mogelijk om iets te melden." Hij lacht even: "Laatst zei iemand tegen me: 'Ik bel de politie niet, maar ik zeg het wel tegen jou. Terwijl ik toch echt ook bij de politie werk. Maar het is belangrijk dat er iemand in de buurt is die inwoners vertrouwen en ze makkelijk kunnen aanspreken."

Hij heeft het duidelijk naar zijn zin in dit deel van de gemeente Vijfheerenlanden. De overgang van de stad naar het platteland als werkterrein bevalt goed. "Weet je, de onderlinge betrokkenheid is hier een stuk sterker. Het gehalte inwoners dat de buren niet eens kent ligt in de stad veel hoger dan hier. In Meerkerk hadden we een paar weken geleden een verkeersactie: dan staan ouders in de rij om te helpen. Dat spreekt mij erg aan."

Betrokkenheid waar Gerjan Bloemendal graag nog meer gebruik van wil maken. Bij de aanpak van problemen als inbraken en drugsgebruik, is hij mede afhankelijk van tips. "Ik kan nooit overal tegelijk zijn, inwoners wel. Zie je iets verdachts, meldt het alsjeblieft. Ik ga er dan mee aan de slag om het waar mogelijk aan te pakken. Mensen helpen en boeven vangen, dat is de mix waarom ik dit werk zo mooi vind. Ik hoop er een bijdrage aan te leveren dat mensen zich veilig voelen in het dorp of de stad waarin ze wonen." Gerjan Bloemendal is via Instagram te volgen: @wijkagentzederik.


Geurt Mouthaan