Windmolen Deil heeft last van... wind; maar vanaf nu gaat het opschieten

deil • Tegenslag bij de bouw van Windpark Deil: één van de masten bleek bij bepaalde wind onstabiel. Maandag is de bouw hervat; de opening van het park in juni is waarschijnlijk nog wel haalbaar.

De bouw van het windpark is vanaf grote afstand te volgen. Wie regelmatig over de A15 rijdt of ergens tussen Herwijnen en Zaltbommel woont, heeft zich mogelijk afgevraagd waarom de bouw na een voortvarende start leek te stagneren. In november was de eerste molen compleet, maar na het tweede exemplaar verschenen er geen nieuwe wieken meer. De mast van de derde turbine werd zelfs deels weer afgebroken.

Staande trilling

"Het klopt dat we wat problemen gehad hebben, waardoor de bouw even stil gelegen heeft", zegt Gerlach Velthoven, woordvoerder van Windpark Deil en directeur van coöperatie Betuwewind. Hij licht het probleem toe: "Bij de bouw van de derde toren ontstond een trilling in de mast onder invloed van een bepaalde wind, zoals je ook wel eens met bruggen kunt hebben. Dat wordt een staande trilling genoemd. Het kostte veel moeite om de toren stil te krijgen. Omdat er toen storm verwacht werd, is de toren weer afgebroken voor de veiligheid."

Vervolgens is er eerst onderzocht wat er mis ging en of er eventuele schade was. Dat heeft langer geduurd dan verwacht vanwege de feestdagen. "Maandag is de bouw hervat met extra maatregelen om de toren te stabiliseren. De problemen lijken opgelost", meldt Velthoven.

De planning is om vanaf nu elke week een molen af te bouwen. Maar dat is wel afhankelijk van het weer. Als het harder dan windkracht 4 waait, kan er om veiligheidsredenen niet gebouwd worden. Het hijsen van een molen is bovendien een flinke klus: als je het op- en afbouwen van de kraan meerekent, duurt het een week.

Proefdraaien

Windpark Deil bestaat uit elf molens, die gebouwd worden door drie partijen. Yard Energy neemt er vijf voor zijn rekening aan de oostkant van de A2. In het gebied van Staatsbosbeheer, de zuidwestelijke oksel van knooppunt Deil, bouwt Betuwewind er vier. Betuwewind startte als eerste. "Mogelijk worden deze vier molens al begin februari op het net aangesloten. Ze gaan dan proefdraaien. Dan wordt dus de eerste stroom gemaakt", legt Velthoven uit. De twee turbines die het meest richting het westen komen, worden gebouwd door Raedthuys Pure Energie.

In totaal zullen de elf molens energie gaan opwekken voor 45.000 huishoudens.

De opening van het windpark is nog steeds in juni gepland. "Het moet gek lopen willen we dat niet halen", denkt Velthoven. "Maar het is natuurlijk een behoorlijk groot bouwproject, dus er kan ook wel eens iets tegen zitten."


q windparkdeil.nl

q betuwewind.nl

Janneke Boogaard