• De Rommelschuur is 8 februari voor de allerlaatste keer open.
• De Rommelschuur is 8 februari voor de allerlaatste keer open. Foto: Dick Aanen

Schoonrewoerdse gesprekken aan de koffietafel

Weemoedig afscheid Rommelschuur

schoonrewoerd • De schuren aan de Overheicop -ooit eigendom van transportbedrijf Bakker en Brouwer- zijn verkocht aan een projectontwikkelaar en worden eind maart gesloopt.

De deuren van de Rommelschuur zijn nog twee keer geopend: aanstaande zaterdag 25 januari en de allerlaatste keer op zaterdag 8 februari. Natuurlijk: het was al jarenlang bekend. Maar toch is het een verdrietig moment voor de vrijwilligers en de vele (vaste) bezoekers. Voorzitter Gerrit Middelkoop: "De verkoop van artikelen en boeken liep als een trein. We hadden een goede omzet en er ging veel geld naar de goede doelen. Maar we hebben helaas geen geschikt pand kunnen vinden waar we opnieuw kunnen beginnen."

De Rommelschuur vervulde jarenlang een belangrijke functie in het hele dorpsgebeuren van Schoonrewoerd. Het was een ontmoetingsplek voor velen. Aan de koffietafel werden de Schoonrewoerdse nieuwtjes uitgewisseld. Middelkoop: "Ik kom heel regelmatig bij andere kringloopwinkels in de buurt. Maar nergens was het zo gezellig als hier. Ook al komen de mensen van heinde en verre, ze namen de tijd om aan te schuiven aan de koffietafel."

Stukje geschiedenis

"Natuurlijk zijn de nieuwe huizen een aanwinst voor het dorp", schrijft secretaris Jannie den Braven in het nieuwste nummer van dorpskrant De Klepper. "De loodsen en schuren die er staan zijn oud, er was geen onderhoud meer. Straks is alles nieuw, maar toch.... Er verdwijnt weer een stukje van de geschiedenis van Schoonrewoerd."

De opbrengst van de Rommelschuur ging bij de start voor een groot gedeelte naar de financiering van de aanbouw van de Gereformeerde Kerk. Dat doel was snel behaald en daarna konden veel andere goede doelen worden gesteund, zoals projecten in Roemenië en Indonesië. De schuren aan de Overheicop werden vroeger gebruikt door het transportbedrijf Bakker & Brouwer. "Nadat het bedrijf was verhuisd hebben we de schuren nog jarenlang gratis mogen gebruiken", zegt Middelkoop.

Enthousiaste vrijwilligers

De Rommelwinkel werd gerund door tien enthousiaste vrijwilligers. Naast Gerrit Middelkoop en Jannie den Braven waren dat Pia Brouwer, Arend Niebeek, Dick La Vergé, Nel den Hartog, Kees den Hertog, Marian van de Water, Ineke Broekhoff, Jan Mulder, Els Middelkoop en Willie den Hartog. Pia Brouwer en Arend Niebeek verzorgden de boeken. "Ik denk dat we er ondertussen wel 8000 hebben", zegt Niebeek. Dick Lavergé ontfermde zich over de elektrische artikelen. Maar eigenlijk was hij een Manusje-van-alles. "Ik werd ook wel 'Dick de doener' genoemd."
De spullen die na 8 februari overblijven gaan voor een groot deel naar de stichting Vrienden van Roemenië in Lexmond. "Ik weet zeker dat die er een heel goede bestemming voor hebben", zegt Gerrit Middelkoop. Ook de Kringloopwinkels in de buurt hebben al belangstelling getoond. De vrijwilligers zijn ook optimistisch dat de boeken een goede bestemming zullen vinden. De laatste keer was er een stormloop op de boeken. Niet zo gek, want de klanten konden er vijf meenemen voor een euro.

De reacties van de vaste gasten op het verdwijnen van de Rommelschuur waren hartverwarmend, zegt Jannie den Braven: "We hoorden veel reacties over het sociale gebeuren in de Rommelschuur. Veel mensen vonden het gewoon leuk om even binnen te lopen voor een kop koffie en een praatje. Ze zeiden dat ze dat heel erg gingen missen. En daar hebben ze gelijk in."
Jannie bedankt iedereen voor de hulp, voor het brengen van de spullen, voor het kopen, voor de aandacht en de positieve reacties. "Dat alles maakte het werken in de Rommelschuur zo leuk."

De gezelligheid van de Rommelschuur gaat niet helemaal verdwijnen. Elke tweede en laatste zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur is iedereen welkom aan de koffietafel in De Lichtkring van de Gereformeerde Kerk. De eerste keer is zaterdag 29 februari.