• Anne Eschauzier van Mama's Tijd.
• Anne Eschauzier van Mama's Tijd. Foto: aangeleverd

Luister naar jezelf, en ga naar buiten

leerdam • Een rustgevende ruimte met zachte kussentjes versus krachttraining in de regen: het lijken twee uitersten, maar Anne Eschauzier verbindt ze.

Vier jaar geleden startte Eschauzier met zwangerschapsyoga, buitensport rond de zwangerschap en babymassage onder de naam Mama's Tijd. De yoga en massage gaf ze bij mensen thuis, de buitensportles in Gorinchem. Maar dat gaat nu veranderen.

Het buitensporten verhuist met ingang van 26 februari naar Leerdam. En ook vrouwen die al wat langer geleden moeder zijn geworden, kunnen voortaan aansluiten. "Iedere woensdagochtend gaan we naar buiten. Slecht weer? Daar kun je je op kleden." Toegegeven, als je wilt beginnen met sporten is het misschien een drempeltje om dat in februari buiten te gaan doen. "Maar ik hoor van alle cursisten dat het buiten zijn op zich al de helft van het genot is", aldus een enthousiaste Eschauzier.

'Enthousiast' is niet synoniem voor fanatiek. "De opzet is niet om je compleet af te matten, al kan ik daar wel voor zorgen", lacht de Leerdamse. De les begint met cardio-oefeningen als warming up. Daarna is er een circuit met voor iedereen een eigen oefening, zodat persoonlijke begeleiding gegarandeerd is. Eschauzier helpt de deelneemsters bovendien om bewust met hun lichaam en houding bezig zijn. "En om te luisteren naar jezelf: hoeveel energie heb ik vandaag?"

Daar komen we bij de verbinding met de zwangerschapsyoga. Die gaat Eschauzier vanaf 28 januari geven bij Yoga Leerdam. Ook daar gaat het om zelfvertrouwen en acceptatie. "Soms heb je een rotdag. En zwanger zijn of jonge kinderen hebben is niet altijd leuk." Het helpt om dat gevoel toe te laten en te delen. Als (aanstaande) moeders onder elkaar leidt dat tot herkenning en ook regelmatig tot blijvende contacten na de zwangerschapsyoga of het sporten.

De yogalessen beginnen met informatie over een aspect van zwangerschap en bevalling, zoals bevalhoudingen en manieren om contact te maken met de baby. Daarna volgen oefeningen.

Op 19 februari om 10:30 uur vertelt Anne Eschauzier tijdens het Mamacafé in De Noorderberg in Leerdam over de buitensport en de zwangerschapyoga. Aanmelden voor de yoga kan via yogaleerdam.com, voor het buitensporten rechtstreeks bij Anne: 06-41645977 of info@mamastijd.nl. Informatie over onder meer de kosten staat op:


q mamastijd.nl