Rivierenland wil Regiodeal sluiten met Rijk

rivierenland • Fruitdelta Rivierenland wil een zogenaamde Regio Deal sluiten met het Rijk. Het doel is om gezamenlijk de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid, leren en recreëren te vergroten. Op dit moment wordt al in zestien regio's samengewerkt aan regionale opgaven.

De Deal betekent dat het Rijk minimaal vijf en maximaal veertig miljoen euro bijdraagt en de regio tenminste 50 procent moet inleggen.

Binnen Fruitdelta Rivierenland wordt samengewerkt door Gebiedscoöperatie Rivierenland, Greenport Gelderland, Logistieke Valley Rivierenland, ROC Rivor, RW-POA Rivierenland, UWV Rivierenland, VNONCW Rivierenland en Werkzaak Rivierenland. In de aanvraag, die in december werd ingediend, profileert FruitDelta Rivierenland zich als een 'ongekend vruchtbare delta'. De samenwerkende partners vertegenwoordigen heel veel 'kwaliteit, veerkracht en trots.' "Samen hebben zij ons als regio veel welvaart gebracht. Maar de brede welvaart van onze regio en inwoners staat stevig onder druk. Nu en op de (middel)lange termijn. Naar de toekomst toe is ons ecologisch en fysiek-ruimtelijk kapitaal namelijk kwetsbaar. Het sociaal kapitaal is op elementen relatief zwak en het economisch kapitaal is onvoldoende toekomstbestendig."

Sterke punten van de regio zijn volgens de partners de tuinbouw, de logistiek, het unieke landschap, de rijke cultuurhistorie en het prettig woonklimaat. "Wij zijn een veerkrachtige, maar dus ook kwetsbare regio. Verdroging bedreigt ons gebied, wij zijn de grootste energieslurper van Gelderland en door het zeer gefragmenteerde dijkenlandschap en dito woonkernen kunnen verbindingen, circulaire ketens en grote oppervlakten (voor bijvoorbeeld zonne-energie) moeilijk tot stand komen. In diverse kernen staat het voorzieningenaanbod onder druk. Daarnaast telt onze regio veel laagopgeleiden en - geletterden en arbeidsmigranten. Meekomen in de nieuwe (technologische) ontwikkelingen wordt moeilijker." De partners van de deal willen met hulp van het Rijk 'een slimme, duurzame en inclusieve regio zijn die weerbaarder en toekomstbestendig is en die zelfredzaam blijft.