donderdag 16 januari

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Koningin Emmahuis. Boeken inleveren voor de Boekenmarkt Leerdam in het oude Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Voor een andere afspraak om boeken in te leveren: 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Lezing over de jonge Rembrandt
10:30, Neerijnen, Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen verzorgt een lezing over de jonge Rembrandt in het Stroomhuis in Neerijnen. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling die tot 9 februari te zien is in De Lakenhal in Leiden, Rembrandts geboortestad. Na de lezing is er een lunch. Er wordt erwten- of champignonsoep geserveerd voor 7,50 euro. Deelname aan de lezing kost 12,50 euro. Voor beide is reserveren nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

Huisje in de sneeuw
13:30, Waardenburg, De Vergt 4. Senioren in de omgeving van Waardenburg zijn welkom in het Steunpunt, De Vergt 4 in Waardenburg. Deze middag staat het leven en werk van W.G. van de Hulst centraal, de schrijver van onder andere 'Het huisje in de sneeuw'. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Wie geen vervoer heeft, kan dit doorgeven aan Wittenbergzorg, 0418-594900.

Film in bieb
20:00, Leerdam, bibliotheek. De film 'Bohemian Rhapsody' wordt in Bibliotheek Leerdam getoond. Bohemian Rhapsody' volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als 'We Will Rock You' en 'Radio Ga Ga'. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985. Leden betalen 4 euro, niet leden 6 euro.

vrijdag 17 januari

Nana's aan zee
14:00, Leerdam, Stadspodium Go. Wereldberoemd zijn de Nana's van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) aan wie museum Beelden aan Zee volop aandacht gaat besteden in het najaar. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Lezing door Mirelle Nunes, de lezing kan alleen doorgang vinden bij voldoende aanmeldingen (minimaal zeven personen). Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Viva la Vega
Avond, Vuren, Restaurant Oud Vuren. Wouter Blinde en Franka Ponssen koken vrijdag 17 januari een vegetarisch 5-gangen diner. Het is de zevende editie van Viva la Vega, dat bereid wordt met groenten uit de Betuwe. Tijdens het diner is er een keukenweetjes-quiz. Enthousiastelingen mogen met het dessert een handje helpen in de keuken. Het diner vindt plaats in restaurant Oud Vuren in Vuren. Wie mee wil eten kan reserveren via 0183-660661. Deelname kost 25 euro per persoon.

The Wife
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Glenn Close, Jonathan Pryce en Christian Slater spelen de hoofdrollen in 'The Wife'. Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Before The Frost
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Met de Deense film 'Before The Frost' wordt duidelijk hoe streng de winters lang geleden konden zijn. En tot welke lastige keuzes die konden leiden.

zaterdag 18 januari

Zwerfvuil ruimen
10:00, Leerdam, Parkeerterrein Europaplein. De Plastic Guerilla (DPG) houdt een zwerfvuilopruimactie in Leerdam. De start is om 10:00 uur in wijk West, locatie parkeerterrein Europaplein. De actie duurt tot 12:00 uur. Een paar handschoenen is het enige dat de deelnemers behoeven mee te nemen; voor de rest zorgt de Guerrilla. De DPG haakt in bij haar acties op suggesties van sympathisanten, zo is ook dit gebied in Leerdam door een 'medestrijder' aangedragen.

Fototentoonstelling
10:00, Streefkerk, molen De Liefde. Teus van Gelder, voorzitter van Molenstichting SIMAV, zal een mini-expositie openen in molen De Liefde in Streefkerk. Het gaat om ingezonden foto's van fotografen die zich gericht hebben op molens die eigendom zijn van SIMAV. Op de dag van de opening zal ook een 'over-all' winnaar worden aangewezen. De mini-expositie is toegankelijk op 18 en 25 januari van 10:30 tot 16:00 uur in molen De Liefde, Nieuwe Veer 42 in Streefkerk.

Slanke Open Huis Route
13:30, Leerdam. Afslanken valt niet altijd mee. Soms kun je daarbij wel wat hulp gebruiken. Maar waar kunt je dan terecht? Om het je wat makkelijker te maken houden vier onderneemsters een Slanke Route. Daarbij komen deelnemers op vier locaties in de binnenstad van Leerdam die gericht zijn op afslanken, maar op verschillende manieren. Zo kun je altijd iets vinden dat bij je past. Locaties: Hart for her Leerdam, sporten voor vrouwen, Vlietskant 16, Anita Hoogeveen; Bali Beach Studio, slenderen, Nieuwstraat 11, Thamara Likimahua; Beautycenter Leerdam, lipolaser, Fonteinstraat 28, Monique in den Bosch; La Peau Satin, PowerSlim, Meent 50, Willy van Loon. Deelname is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden.

Matinee
14:00, Spijk, De Lindehof. Indische Vereniging OWTS houdt haar Nieuwjaar kumpulan, met borrel en matinee, tot 19:00 uur in het dorpstheater-eetcafé 'De Lindehof'. De muzikale leiding ligt in handen van Erwin Hardenberg, dus wordt het nieuwe jaar op gezellige wijze in gedanst. Natuurlijk zijn er ook heerlijke Indische snacks te verkrijgen.Reserveren kan via owts@live.nl of 06-28758347. De entree bedraagt 11 euro, maar bij melding vooraf 9 euro. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree.

Vogelvoer knutselen
14:00-16:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Vogelvoer maken en zo goed voorbereid zijn op de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming eind januari. Voor kinderen en hun (groot)ouders. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Vooraf aanmelden bij IVN West-Betuwe via: gwg@ivnwestbetuwe.nl www.ivn.nl

Dorpsmaaltijd
17:00-20:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. De plaatselijke kerk kookt voor het hele dorp. De maaltijd wordt afgewisseld met gezellige live muziek. Aanmelden tot donderdag 16 januari via harryesther@upcmail.nl.

Urker Mannekoor
19:30, Gorinchem, Grote kerk. Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' en Urker Voices houden samen met organist Marco den Toom een concert in de Grote Kerk van Gorinchem. Toegangsprijs: aan de kerk 12,50 euro, reserveren en bestellen via www.koorconcerten.nl.

Bingo
20:00, Hellouw, Kantine IJsclub. Bingo in de kantine van ijsclub DES. De hoofdprijs is 100 euro. De bingo gaat om 20:00 uur van start.

Brel & Brass
20:00, Leerdam, Het Dak. De chansons van Jacques Brel staan bol van de passie, kracht en dynamiek. Dat laten fanfare Ad Astra en de Belgische zangeres Micheline Van Hautem horen tijdens Brel & Brass: adastra-asperen.nl.

EgoTwister
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. EgoTwister is een 5-koppige melodieuze hardrockband met een duidelijk eigen geluid. Het stevige repertoire van de band is vol vette grooves, stevige riffs, veel variatie en de inspiratie blijkt eindeloos. In 2016 opgericht in Kerkdriel en inmiddels met 5 man sterk. Sander en Sagai op gitaar, Sjoerd op de bas, Stefan op de drums en Wilco als lead zanger! Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Official Secrets
20:30, Geldermalsen, De Pluk. De Britse thriller 'Official Secrets' is waargebeurd. Het verhaal gaat over journaliste en klokkenluider Katharine Gun. In 2003 lekte deze medewerker van de Britse inlichtingendienst NSA een memo, waarmee ze hoogverraad pleegde. E-tickets via www.lingefilm.nl.

zondag 19 januari

Human Voice
15:00, Leerdam, Stadspodium GO. Human Voice is een enthousiaste groep zangers, die inmiddels bekend zijn in Gorinchem en de regio. Zij zijn volgens Frans Swaters van PoGo eigenlijk de crooners van Gorkum. Ze zingen muziek van de Everly brothers,. Beach boys, Neal Sedaka, en andere muziek uit de jaren 60. Hun programma bestaat uit ensemble en solistische zang met begeleiding van piano en toetsen. Naast Human Voice treden ook Guido Swiggers (bariton) en Anouk Mesch (dwarsfluit) op. Het wordt een afwisselend programma met filmmuziek, naast Crooners en 60-er jaren muziek en Scandinavische muziek en stukjes Salon muziek. Al met al een afwisselend programma voor de luisteraar en kijker. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. De in Rusland geboren pianiste Aliya Iskhakova (1991) geeft concert. Ze wordt beschouwd als een briljante pianiste met een omvangrijk repertoire. Ze nam deel aan vele concoursen en won verschillende prijzen. Tijdens het concert vindt ook een interview met haar plaats. Entree: 15 euro incl. programmaboekje en drankje in de pauze. Reserveren kan via de website: www.stroomhuisneerijnen.nl

Official Secrets
20:00, Geldermalsen, De Pluk. De Britse thriller 'Official Secrets' is waargebeurd. Het verhaal gaat over journaliste en klokkenluider Katharine Gun. In 2003 lekte deze medewerker van de Britse inlichtingendienst NSA een memo, waarmee ze hoogverraad pleegde. E-tickets via www.lingefilm.nl.

maandag 20 januari

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM aan de Van Langerakstraat 6 in Asperen. Gezellig onder het genot van een kopje koffie/ thee een praatje maken of een spelletje doen.

dinsdag 21 januari

NAH-Vraagwijzer
10:00, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. De NAH-Vraagwijzer houdt iedere dinsdagochtend in Verpleeghuis Lingesteyn tot 12:00 uur een NAH-inloopochtend. Mensen met bijvoorbeeld een herseninfarct of beroerte, een hersenbeschadiging door een ongeluk of ziekte ontmoeten elkaar op een ontspannen manier. Ook mantelzorgers zijn welkom. De toegang is 1 euro inclusief koffie/ thee. Kijk op de website www.nahvraagwijzer.nl voor de diverse activiteiten en kom gerust een keer langs.

Cultuurcafé VHL
17:30, Leerdam, Stadspodium GO. Cultuurcafé Vijfheerenlanden heeft als thema 'Iedereen speelt mee'. Dit keer om 17:30 uur in Stadspodium Go. Het brengt het de grote toegevoegde waarde van spel en dans voor mensen met een beperking onder de aandacht. Het wordt spectaculair geopend met de bekende breakdancer REDO. Daarnaast werken dramadocent Monique Sentjens en dansgroep No Limits mee. De toegang is gratis.

Leven met een beenprothese
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt Haaftenaar Jan Kiep een presentatie over 'Leven met een beenprothese'. Leden gratis toegang, niet-leden 5 euro. Meer informatie: www.studiekringhaaften.nl.

Lezing
20:00, Vuren, De Koels. Op uitnodiging van de Historische Vereniging 'De Heerlijkheid Vuren' houdt Ir. John Stoop, voorzitter van de Stichting tot behoud van erfgoed De Vries Robbé, een lezing over De Vries Robbé. De toegang is voor iedereen gratis.

woensdag 22 januari

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. BOP-Herwijnen, tot 12:00 uur in dorpshuis 'de Poort'. Roosje Steenhart, schrijfster van het boek 'De schoentjes van een vondeling', vertelt over haar geschiedenis tijdens en na de oorlog. Meer informatie: Bart van Zandwijk, 06-13784043.

B&W leest voor
11:00, Leerdam, Bibliotheek. Voorlezen aan jonge kinderen is leuk én belangrijk! Daarom maakt het voltallige college van B&W in Vijfheerenlanden tijd vrij voor het Nationale Voorleesontbijt in bibliotheken en peutergroepen in hun gemeente. Zij lezen voor uit het Prentenboek van het Jaar, 'Moppereend'. Kijk voor meer informatie en alle voorleesactiviteiten op www.bibliotheeklekijssel.nl/voorleesdagen.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Wandeling wintersferen
14:00-16:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Wandeling in winterse sferen, met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Reserveren: www.glk.nl/activiteiten

Before The Frost
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Met de Deense film 'Before The Frost' wordt duidelijk hoe streng de winters lang geleden konden zijn. En tot welke lastige keuzes die konden leiden.

VOS Nieuwjaarsborrel
20:00, Leerbroek, De Vergulde Kip. Voor de vijfde en waarschijnlijk de laatste keer houdt VOS-ondernemers in samenwerking met MKB-personeel de quiz 'De slimste ondernemer van de streek'.De avond is gratis, inloop vanaf 19:30 uur, voor zowel leden als introducees, wel graag aanmelden via www.vos-ondernemers.nl.