Reilinghplein fors duurder

Wat is de Leerdammers weer een heerlijke worst voorgehouden sinds 2016. Een mooi plein (eindelijk) met veel begroeiing en echte sociale elementen. Het duurt al zo lang dat we moeten wachten totdat er eens begonnen kan worden omdat B&W dacht een plan te hebben om 3 ton te bezuinigen maar nu door traagheid in handelen er door de prijsstijgingen ze veel en veel duurder uit zijn.

In het artikel is de vraag waar er bespaard kan worden, b.v. door een water element of verlichting te schrappen en of de tegels die de Leerdammers mochten kiezen toch niet wordt gekozen, het verkleinen van het plangebied. En ja of misschien in het uiterste geval het hele plan maar schrappen ondanks dat hier 300.000 euro al aan voorbereidingsgeld in zit. Ach ja, die kosten dat gooien we anders toch gewoon weg.

Vuurwerkschade 61.000 euro. WAANZINNIG, wat zonde van het gemeenschapsgeld. Dat zou een mooi waterelement of verlichting kunnen zijn. De Leerdammers moeten boeten voor deze schade. Deze overschrijding aan kosten kan toch ook niet zomaar worden geschrapt?

Verder in de krant op dezelfde bladzijde lees ik dat er met verkoop Eneco de gemeente VHL 79,2 miljoen rijker is. Kan daar deze overschrijding van de kosten van het plein voor de burgers van Leerdam nou niet van betaald worden?

Nee, er moet geld gereserveerd blijven voor een flinke claim van Niemans beton. Dus het geld blijft in Vianen. Leuke erfenis van Vianen. Doelstellingen realiseren voor duurzaamheid en energie transitie met dit geld is uiteraard een goed idee maar gun ook Leerdam een mooi plein. DUS raad draai de geldkraan open en betaal het tekort uit de inkomsten van de Eneco gelden. Dit is vast een klein bedrag ten opzichte van een claim voor Niemans beton.

Hilda Sluys


Huub Oosterhuis bezoekt Beesd

beesd • Huub Oosterhuis is een Nederlandse theoloog, dichter, ex-jezuïet en priester. Hij publiceerde een groot aantal liederen en gedichten en beïnvloedde de modernistische denkbeelden over liturgie en kerkelijk leven in Nederland diep. In het liedboek voor de kerken staan veel liederen die gedicht zijn door hem. Maar ook zijn presentaties zijn alom bekend. De protestantse gemeente van Deil/ Enspijk, Rhenoy/ Gellicum en Beesd en de Roos in Culemborg zijn er trots op dat het gelukt is om deze bekende Nederlander een lezing in de Betuwe te laten geven. Huub Oosterhuis zal donderdag 23 januari vanaf 20:00 uur spreken in de Sint Pieterskerk in Beesd over het thema: 'Het lied van de aarde'. Een gelegenheidskoor onder leiding van Marianne Schotsman zal een zestal liederen van hem ten gehore brengen. Tevens is er gelegenheid om vragen te stellen. De entree bedraagt 5 euro.