• Leon Blom en Charles Richel. Zij zijn boos dat het trapveldje als opslag wordt gebruikt.
• Leon Blom en Charles Richel. Zij zijn boos dat het trapveldje als opslag wordt gebruikt. Foto: Mimi van Rossem

Omwonenden speeltuin 't Kikkertje boos op gemeente

'Er blijft zo weinig speelruimte over'

leerdam • Zonder dat zij hiervan op de hoogte waren gesteld heeft de gemeente toestemming gegeven om het trapveldje de komende jaren te gebruiken als opslagterrein voor de grote materialen die nodig zijn voor het project 'Achter de Pijp'.

Bewoner Leon Blom wist niet wat hij zag toen hij vorige week thuis kwam. Het trapveldje dat dagelijks door de kinderen uit de buurt en een dichtbij gelegen school wordt gebruikt lag helemaal vol met bouwmaterialen die nodig zijn voor de werkzaamheden in de straten van de wijk Achter de Pijp.

Blom vertelt hierover: "En wij wisten dus van niets. Pas nadat wij bij de gemeente en de aannemer aan de bel trokken, is er een brief met uitleg in de straat rondgebracht. Maar wij vragen ons wel af waarom de opslag van materialen perse op dit trapveld moest. Dit materiaal is bestemd voor de aanleg van het riool en het opnieuw inrichten van straten waar voornamelijk huurwoningen van Kleurrijk Wonen staan. Wat hebben wij hier mee te maken? In onze straat staan koopwoningen. En wij krijgen geen nieuw riool. Dus waarom moet juist op dit speelveld, waar geregeld activiteiten voor de kinderen uit de buurt worden georganiseerd, deze materialen liggen? En dat, volgens zeggen, voor de duur van twee jaar."

"Ik begrijp heus wel dat aannemersbedrijf Van der Ven, die de werkzaamheden uitvoert, ergens heen moet met het materiaal dat zij nodig hebben", zo vervolgt Blom, "Maar ze hebben ook al de voetbalkooi aan het Lingeplein ingenomen. Zo blijft er weinig speelruimte over voor de kinderen uit de wijk."

Niet ingelicht

Waar Blom en zijn buurman Charles Richel zich nog het meest aan ergeren, is dat de bewoners niet van te voren waren ingelicht. Richel: "Wij hebben geen gelegenheid gekregen mee te denken over alternatieven of om een bezwaar tegen deze locatie in te dienen. Verder vind ik dat dit soort opslag niet naast een druk bezochte speeltuin hoort. Wat als een kind hier op ontdekkingstocht gaat en er gebeurt iets? Of plotseling de weg op rent? De werkmensen rijden met zware tractoren beladen met groot materiaal behoorlijk snel door onze toch wel smalle straat. Wij krijgen nu twee jaar lang dagelijks te maken met dit zware verkeer vanwege de dagelijkse af- en aanvoer van materialen. Dit veroorzaakt niet alleen dat onze straat verzakt, maar ook zijn wij bang dat het oude riool dat in de Ruijterstraat ligt gaat scheuren."

Ook Wijkraad West is zeer verbaasd over deze gang van zaken. Bestuurder Lenie de Pender laat weten dat ook de wijkraad niet is ingelicht. "Onbegrijpelijk. Ook al omdat de wijkraad verschillende keren aan de bel heeft getrokken vanwege de slechte communicatie naar de bewoners toe."

Rug tegen de muur

Wijkambassadeur Marjon van Driel laat gevraagd weten dat het echt niet anders kan.

"Soms staan ook wij met onze rug tegen de muur. We moesten wel uitwijken naar dit trapveldje. Tot nu toe kon al het materiaal op een bouwkavel in de wijk Broekgraaf worden opgeslagen, maar half november kreeg de gemeente het bericht dat hier met de bouw wordt begonnen. Daarna zijn we de wijk doorgefietst op zoek naar een andere locatie en kwamen bij dit trapveldje terecht. We hebben geen ander alternatief. Overal wordt gewerkt, gesloopt en gebouwd. Maar we gaan wel proberen de opslag op dit veldje zo kort mogelijk te laten duren. Zodra er een mogelijkheid is om het materiaal te verplaatsen gaan we dit zo snel mogelijk doen."

Verder laat Van Driel weten dat zij al in een vroeg stadium met Johan Roest, de voorzitter van de speeltuincommissie, heeft gesproken. De brief naar de bewoners is helaas te laat verstuurd.


Mimi van Rossem