Eerste paal voor De Schakel in Leerbroek

leerbroek • Na ruim vijf jaar van planvorming en voorbereiding is het nu zover dat de eerste paal geslagen kan worden voor het complex De Schakel in Leerbroek.

De voorbereidingen zijn getroffen door een breed samengestelde commissie waarin alle betrokken geledingen van Leerbroek alsmede de gemeente waren vertegenwoordigd. De bedoeling is dat op zaterdag 18 januari om 11:00 uur op feestelijke wijze de paal de grond in wordt gedreven door wethouder Christa Hendriksen, dominee Den Ouden en kinderen van basisschool Eben Haëzer.

Het complex omvat een nieuw dorpshuis, een kerkelijk centrum en de advieswinkel van Univé Het Groene Hart. Het dorpshuis met sportzaal wordt gerealiseerd als vervolg op het besluit van de voormalige gemeente Zederik om de dorpshuizen in eigendom en beheer te geven van de lokale gemeenschap. Hiervoor is een budget van circa drie miljoen euro beschikbaar. Basisschool Eben Haëzer krijgt de sportzaal in gebruik voor bewegingsonderwijs. Daarnaast zal de zaal dienen voor de verschillende sportverenigingen en ruimte vergende activiteiten van het Dorpshuis. Het dorpshuis zal worden beheerd en geëxploiteerd door de in 2019 opgerichte Stichting Dorpshuis De Schakel. Het Kerkelijk Centrum wordt gerealiseerd voor eigen rekening van de Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek. Hiermee is een investering van ruim 1,5 miljoen euro gemoeid.

Als vervolg op de bouw van het complex zal de gemeente Vijfheerenlanden, met medewerking van de inwoners van Leerbroek, zorg dragen voor de inrichting van een passend dorpsplein met mogelijkheden voor de lokale markt en evenementen. Naar verwachting zal het geheel aan het eind van 2020 in gebruik genomen kunnen worden.