• Belangstellenden kunnen komende zaterdagmiddag terecht in de nieuwe kerk.
• Belangstellenden kunnen komende zaterdagmiddag terecht in de nieuwe kerk. Foto: André Bijl

'Iedereen is welkom, we hopen op veel bezoekers'

Open middag bij nieuw Sealthiël

leerdam De officiële opening vond plaats tijdens een kerkdienst, waarin plaatselijk predikant dominee A. van Voorden voorging. Ook burgemeester Fröhlich was aanwezig. "Hij sprak mooie woorden en wenste ons Gods zegen. Dat hebben we zeer gewaardeerd", zeggen Johan Benschop, diaken en voorzitter van de bouwcommissie en Jan Benschop, koster en bouwcommissielid.

Volgens beide broers was de bouw van de nieuwe kerk hard nodig. Voor de ruim 600 leden was er nog wel plaats in het gebouw aan de Nieuwstraat, dat vanwege de gestage groei van de gemeente de afgelopen decennia een paar keer werd verbouwd. "Het probleem was vooral het ontbreken van ruimte elders in de kerk. De hal en de consistorie waren te klein en we kwamen zaalruimte en toiletten tekort. We beschikten over twee zalen, terwijl we acht of negen groepen catechisanten hebben. Die zaten soms in de hal. Ook huurden we ruimte van de Calvijnschool. Bovendien konden we de fietsen niet kwijt en waren er te weinig parkeerplaatsen." Vandaar dat de kerk al in 2006 op zoek ging naar een andere locatie. "In 2009 werd een bouwcommissie ingesteld, na de zomer van 2018 ging de bouw van start."

Het nieuwe Sealthiël - 'Ik heb God gevraagd' - voldoet aan alle eisen die de bouwcommissie vooraf stelde. Het oude kerkterrein had een oppervlakte van circa 1100 vierkante meter, het nieuwe perceel is vijf keer zo groot. De kerk heeft een klassieke uitstraling en telt 750 zitplaatsen. "Daarnaast beschikken we over een grote hal, een keuken, zes zalen, een ruime consistorie en een opbaarruimte. Op de eerste verdieping zijn de studeerkamer voor onze predikant en een bibliotheek ondergebracht. Bij bijzondere diensten kunnen zalen samen worden gevoegd om extra ruimte te realiseren. Daarnaast zijn er 114 parkeerplaatsen, zo nodig kunnen we 150 auto's op het parkeerterrein kwijt." Op het perceel is ruimte beschikbaar voor de eventuele bouw van twee dienstwoningen. Hoewel de kerk aan alle eisen van deze tijd voldoet, benadrukken Johan en Jan Benschop dat men heeft gewaakt voor buitensporige luxe, al is deze wel stijlvol. "De hele bouw is opgebracht door onze eigen gemeente. We hebben geen euro subsidie ontvangen. Daarom hebben we gekozen voor een eenvoudige uitvoering. Er is zeer veel vrijwilligerswerk verricht."

De broers zijn onder de indruk van het nieuwe gebouw. "Het is bijna onwerkelijk dat de kerk er nu echt staat. Het gebouw is zo mooi, zo ruim opgezet. Het biedt zoveel mogelijkheden dat we er nog altijd stil van worden." Dankbaarheid overheerst dan ook. Vooral naar de Heere God Die het werk zegende, maar ook voor de inzet van de gemeenteleden. "Het draagvlak was groot, zowel qua offervaardigheid als het werk dat verzet is." Die dankbaarheid geldt ook de buren. "We hadden tijdens de bouwperiode goede contacten met de omwonenden. We zijn blij met onze buren. Een deel van de week is de kerk onbeheerd. Omwonenden letten goed op. Zodra ze de zaak niet vertrouwen, bellen ze de politie." Vanwege de goede contacten ontvingen de naaste buren een aardigheidje. "Ze hebben tijdens de bouw best wat overlast ondervonden, leuk om nu iets terug te doen." Het is ook de reden dat de toren geen luidklok heeft. "De mensen hadden dat liever niet. Voor ons was dat geen probleem. Onze goede relatie met de wijk wilden we niet op de proef stellen." Volgens de leden van de bouwcommissie bestaat er veel belangstelling voor de nieuwe kerk. "Veel mensen vinden het een mooi gebouw en zijn benieuwd hoe het er van binnen uit ziet."

Komende zaterdagmiddag is er van 13:00-17:00 uur een open middag. "Het hele gebouw is te bezichtigen. Er zijn mensen aanwezig om een toelichting te geven. Iedereen is welkom, we hopen op veel bezoekers."