• Panelleden achter de tafel, v.l.n.r.: Wolter Ziggers, Kees Kroes, John Horrevorts en Henk van Vuren.
• Panelleden achter de tafel, v.l.n.r.: Wolter Ziggers, Kees Kroes, John Horrevorts en Henk van Vuren. Foto: Dick Aanen

Drastische reductie van methaan en ammoniak

Spervuur vragen over biogasinstallatie

geldermalsen • Het plan is om op het Avri-terrein in Geldermalsen in zes gigantisch grote silo's lokale koeienmest om te zetten naar biogas, gedroogde mestkorrels en (relatief) schoon water.

Volgens Horrevorts levert de installatie, die medio 2022 operationeel zou moeten zijn, een grote bijdrage aan de oplossing van het mestprobleem. Vooral de uitstoot van methaan en ammoniak zal in de regio drastisch worden geminimaliseerd. De kunststofbrokken zullen worden geëxporteerd naar landen waar een tekort is aan fosfaat. Horrevorts verzekerde de toehoorders dat de installatie geen stank zal veroorzaken voor de omgeving. Alle lucht wordt gezuiverd via luchtwassers.

Vanuit het publiek kwam er een spervuur van vragen aan Horrevorts. Ook de vertegenwoordigers van de plaatselijke politiek waren nieuwsgierig. Hoewel de provincie Gelderland uiteindelijk de vergunning zal verlenen, moet de gemeenteraad van West Betuwe dit jaar eerst nog een zogenaamde 'verklaring van geen bedenking' afgeven. De meeste politieke partijen hielden hun kruit droog. Sommige fracties, zoals Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe, is ronduit tegen. Het college heeft overigens ook nog geen positieve grondhouding, vertelde wethouder Govert van Bezooijen. Er zijn twijfels over de uitvoerbaarheid, het draagvlak en de duurzaamheid.

Oud-raadslid Jos Rietbergen heeft een uitgesproken mening over de installatie. "Het is onzinnig om die installatie hier in de Betuwe neer te zetten, terwijl de concentraties mest zich juist bevinden op de Veluwe, Noord-Brabant, de Peel en een stukje Limburg."

Omwonenden

Henk van Vuren verwoordde de gevoelens van de omwonenden, die vooral vrezen voor stankoverlast. "We zijn heel erg bezorgd over wat er komt, hoe het er komt en wat de maatregelen zijn als er toch (stank)overlast is."

Van Vuren gelooft overigens niet dat er een probleem is met het mestoverschot. "Ik denk niet dat er in deze regio voldoende mest is om zo'n apparaat te laten draaien. Ik denk dat de mest die bij de boeren te vinden is uitgereden wordt over hun eigen terrein. Of dat het wordt uitgereden langs de snelweg of de gronden die daar voor gebruikt kunnen worden." Bovendien, zo oordeelt Van Vuren: de veestapel gaat krimpen, dus ook minder mest. "En iets wat er niet is, kun je ook niet vergisten."


Dick Aanen