• Anneke Scherpenzeel startte een remedial teaching-praktijk.
• Anneke Scherpenzeel startte een remedial teaching-praktijk. Foto: Suzanne Klaver

'Rekenen is overal om je heen'

schoonrewoerd • 'Ontdek en leer' is de naam van de nieuwe praktijk voor remedial teaching van Anneke Scherpenzeel-Brouwer. Ze is gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen met een wiskunde- of rekenachterstand of dyscalculie.

Twaalf jaar stond Anneke voor de klas in de bovenbouw. Na een masteropleiding special educational needs richt ze zich nu één-op-één op leerlingen in groep 5 tot 8 die moeite hebben met rekenen en wiskunde. "Scholen kunnen niet altijd de begeleiding bieden die kinderen nodig hebben. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat is als leerkracht in een klas vol kinderen. Remedial teaching kan helpend zijn wanneer kinderen een achterstand ontwikkelen. Zowel scholen als ouders kunnen mij inschakelen."

Anneke voert eerst een kennismakingsgesprek met ouders en kind. Vervolgens helpt ze het kind meestal één keer per week 45 minuten. "In het begin voer ik een (reken)diagnostisch onderzoek uit, om een inschatting te maken hoe lang de begeleiding ongeveer gaat duren", legt ze uit.

Letterlijk betekent remedial teaching 'herstellend lesgeven'. De meeste achterstanden kunnen inderdaad hersteld worden. Anneke raadt ouders aan om contact op te nemen als hun kind een half jaar of meer achterloopt. Januari kan daar een geschikt moment voor zijn, omdat dan meestal actuele resultaten uit het leerlingvolgsysteem met ouders besproken worden. Hoe eerder begeleiding wordt ingezet, hoe groter de kans dat het gat in een paar maanden gedicht kan worden. Soms is er meer nodig: "Net als bij een muur moet ook bij rekenen het fundament goed zijn, anders heeft het geen zin om er nieuwe stenen op te stapelen. Soms moeten we eerst terug naar die basis."

Anneke begeleidt ook kinderen met dyscalculie, de 'tegenhanger' van dyslexie maar dan op het vlak van cijfers. "Ongeveer drie procent van de leerlingen heeft dyscalculie. Met deze stoornis lukt het niet om reken-wiskundekennis aan te leren en vlot en nauwkeurig toe te passen. Dit gaat niet over, maar door vanuit de praktijk te werken en heel veel te oefenen, kun je wel een eind komen." 'Ontdek en leer' dus. Anneke lacht: "De meeste kinderen komen bij mij thuis, ik trek dan vaak de keukenla open. Dan gaan we een plak ontbijtkoek in vieren snijden en zet ik op één stukje een vlaggetje met de breuk 1/4 erop."

Door de persoonlijke aanpak in combinatie met thuis oefenen, is vaak snel resultaat te zien. "In het begin vinden ze rekenen maar stom. Maar rekenen is overal om je heen: als je iets moet afwegen in de keuken, als je wilt weten hoe laat het is. Ik vind het mooi om te zien hoe kinderen door de begeleiding groeien. Ze krijgen ook meer vertrouwen in zichzelf. Dat werkt soms op andere vlakken ook positief door, bijvoorbeeld in het contact met vriendjes of op andere vakgebieden."


q ontdek-en-leer.nl