donderdag 9 januari

Kom d'r in
11:00, Tuil, Dorpshuis. 55-plussers uit de gemeente West Betuwe zijn van harte welkom in het Dorpshuis voor een gezellige dag bij Restaurette 'Kom d'rín'. Vanaf 11:00 uur ontvangt het team bezoekers met een kopje koffie of thee en een traktatie. Vooraf aan het diner, om ongeveer 12:00 uur, wordt er een borrel naar keuze geschonken. Op het menu staat dit keer: groentesoep, stamppot boerenkool met worst/ spek en vanillevla met bessensap. Als afsluiting van de dag wordt koffie of thee met een chocolaatje gedronken. De prijs voor deze dag, die om 14:00 uur eindigt, bedraagt 11 euro. Opgeven kan tot en met maandag 6 januari bij Riek van Willigen, 0418-591957 of Riki Wijtmans, 0418-592233. Opgave is bindend, afzeggen kan tot twee dagen voor aanvang.

Starten met hardlopen
19:00, Gorinchem. Beginnerscursus voor hardlopers bij atletiekvereniging Typhoon. Voor nadere info: www.avtyphoon.nl of Erik van den Berg (06-44341355). Inschrijven: https://www.yakultstarttorun.nl/verenigingen/atletiek-en-triathlonvereniging-typhoon

'Villages, Visages'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. De laatste documentaire van de beroemde Franse filmregisseur Agnès Varda, die eind maart 2019 overleed. Avontuurlijke docu-roadmovie waarin ze samen met graffitikunstenaar JR bijzondere locaties bezoekt. De reis eindigt op de stoep bij Jean-Luc Godard. Entree: 5 euro. Reserveren niet nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 10 januari

Kleding inzamelen
18:00, Leerdam, Pauluskerk. Kledinginzameling in de Pauluskerk, Europaplein 1 in Leerdam. Alle gebruikte kleding, in goede staat, is welkom. Maar ook linnengoed, handdoeken en dekens zijn welkom. Inleveren kan tussen 18:00 en 20:30 uur. De ingezamelde spullen gaan naar Servië, waar het goed gebruikt kan worden. De ingang van de kerk is te vinden tegenover de Etos.

De Liefhebbers
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert De Liefhebbers. In de film De Liefhebbers kijken bezoekers mee met de familie Liefhebber. Papa (Jeroen Krabbé) heeft beginnende Alzheimer en besluit dat niet meteen te delen met het gezin. Totdat hij dit niet meer kan verbergen. Wanneer de hele familie, inclusief aanhang dan samenkomt, worden de onderlinge verhoudingen onder druk gezet en heeft elk gezinslid wel één of meerdere onverwerkte problemen die naar boven komen. Problemen met zichzelf, met papa of met de andere familieleden. 'De Liefhebbers', een herkenbaar verhaal met de bekende thema's over de toekomst van iemand die vergeet. Een familiedrama met een sterke cast, met onder andere Theo Maasen, Beppie Melissen, Sanne Samia Hanssen en Rebecca de Nooijer.

zaterdag 11 januari

Winterwandeling
8:00, Leerdam, Wijkgebouw Patrimonium. Een nieuw jaar. Dit betekent, dat de winterserie wandelingen georganiseerd door Wandelsportvereniging Prins Bernhard uit Leerdam weer begint. Dit jaar wil de vereniging stilstaan bij 75 jaar bevrijding. De routes gaan dan ook langs verschillende oorlogsmonumenten. Wie 30 kilometer wandelt kan tussen 8:00 en 10:00 uur starten bij wijkgebouw Patrimonium in de Jeekelstraat. De 20 kilometer start tussen 9:00 en 12:00 uur, 15 en 10 kilometer tussen 9:00 en 13:00 uur en de 5 kilometer tussen 9:00 en 14:00 uur. Het startbureau sluit om 17.00 uur. De routes gaan richting Acquoy. Meer informatie: dcvanzee@planet.nl of kijk op www.wsv-prinsbernhard.nl.

Leegverkoop Rommelschuur
9:00, Schoonrewoerd, Rommelschuur. De Rommelschuur op Overheicop 1 is geopend tot 12:00 uur. Vanwege de leegverkoop zijn de artikelen laag geprijsd. In de kledinghoek is er grote uitverkoop en ook in de boekenschuur is er een speciale actie; vijf boeken uitkiezen voor 1 euro. Hierna zijn er nog twee openingen, op 25 januari en 8 februari.

Vogelbeurs
9:00, Leerdam, De Vogelvriend. Vogelvereniging 'De Vogelvriend' houdt haar maandelijkse vogelbeurs. Op deze vogelbeurs zal een aantal vogelhandelaren aanwezig zijn. Tevens is er een stand waar men vogelbenodigdheden kan kopen. Meer informatie: info@devogelvriendl16.nl of www.devogelvriendl16.nl.

Veteranencafé
14:00, Leerdam, Het Dak. Veteranencafé in het Dak voor alle Veteranen. Voormalig en actief dienende militairen en overige belangstellenden zijn met hun partner welkom.

zondag 12 januari

Posbank
9:00, Vianen, Benedictushof 132. Natuur en Vogelwacht 'De Vijfheerenlanden' houdt een excursie in de natuur bij de Posbank in Rheden. Er wordt daar een wandeling gemaakt en onderweg gekeken naar onder andere vogels, planten en paddenstoelen. De wandeling vindt plaats onder leiding van Jules Klees, 0347-351 499, klees@hetnet.nl. Vertrek om 9:00 uur van de parkeerplaats Benedictushof 132 in Vianen.

Leerdams filmfestival
13:00, Leerdam, Stadspodium Go (Dr. Voogdplein). In 2019 kwamen bijzonder veel goede muziekfilms uit. Heb jij ze gemist? Dan krijg je tijdens het 6e Leerdams Filmfestival alsnog de kans om de beste muziekfilms van het afgelopen jaar te zien. In deze films speelt muziek een grote rol, maar niet zonder de nodige portie romantiek, drama en humor. Laat je deze zondag heerlijk onderdompelen in de schitterende muziek van de films Yesterday, Rocketman en A Star is Born. Entree: 7,50 euro per film, passe-partout: 15,00 euro. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal. Geef bij de reservering onder notities aan of u wilt reserveren voor een afzonderlijke film of een passe partout.

maandag 13 januari

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM aan de Van Langerakstraat 6 in Asperen. Gezellig onder het genot van een kopje koffie/ thee een praatje maken of een spelletje doen.

Nutsavond
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Bij de Nutsavond in De Pluk in Geldermalsen zullen Martin en Renske Idema vertellen over hun reis naar Bolivia. Martin is geoloog, planoloog en gevorderd filmamateur. Hij maakt van zijn reizen een presentatie waar natuur, cultuur en de bevolking in een prachtige film aan bod komen. Nutsleden gratis, biebleden 4 euro, niet-leden 5 euro.

dinsdag 14 januari

NAH-Vraagwijzer
10:00, Leerdam, Verpleeghuis Lingesteyn. De NAH-Vraagwijzer houdt iedere dinsdagochtend in Verpleeghuis Lingesteyn tot 12:00 uur een NAH-inloopochtend. Mensen met bijvoorbeeld een herseninfarct of beroerte, een hersenbeschadiging door een ongeluk of ziekte ontmoeten elkaar op een ontspannen manier. Ook mantelzorgers zijn welkom. De toegang is 1 euro inclusief koffie/ thee. Op de tweede dinsdag in de maand is het de Dag van de beroerte en wordt er een workshop georganiseerd. Daarnaast worden regelmatig op zaterdag themabijeenkomsten georganiseerd. Kijk op de website www.nahvraagwijzer.nl voor de diverse activiteiten en kom gerust een keer langs.

Nieuwjaar
11:30, Opijnen, Marantha. De zonnebloem afdeling Neerijnen houdt dinsdag 14 januari een nieuwjaarsbijeenkomst met aansluiten een Chinees verrassingsbuffet in gebouw Maranatha in Opijnen. Mensen die tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren, kunnen zich aanmelden voor een gezellige lunch met gratis verloting en bingo. Bij een rijk gevulde Nieuwjaarstafel zullen de vrijwilligers van de Zonnebloem, en uiteraard de chinees, voor de gasten hun best doen om een gezellige middag te verzorgen. Opgeven kan tot uiterlijk 11 januari bij Sia Feenstra, 0345–576851 of 06-42131916. Er moet zelf vervoer naar Opijnen worden geregeld.

De Liefhebbers
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert De Liefhebbers.

Schaduwen en silhouetten
19:30, Meteren, Mr. Aafjesschool. Fotoclub de Betuwe houdt weer haar maandelijkse thema-avond in de Mr. Aafjesschool in Meteren. Het thema van januari 2020 is 'Schaduwen en silhouetten'. Iedereen mag twee of drie foto's insturen, deze worden op de avond opbouwend en positief besproken. De mooiste, opvallendste of creatiefste foto komt in aanmerking voor het predikaat 'Foto van de maand'. Wat voor foto's er ook ingezonden worden, het doel van de fotoclub is met plezier bezig zijn met fotografie en de kennis en vaardigheid te vergroten door middel van opdrachten en workshops. Interesse in fotografie? Kom gerust eens kijken! Kijk op de website voor meer informatie: www.fotoclubdebetuwe.nl.

Erfrecht
19:30, Gorinchem, Banneweg 61. Rivas Zorggroep houdt een lezing met als titel 'Help, ik ben erfgenaam!' Deelnemers krijgen informatie over alle zaken die geregeld moeten worden bij een nalatenschap. Ook wordt stilgestaan bij de rol van de (levens)executeur, die veel zorgen kan wegnemen. De lezing vindt plaats in het Grand Café van het Gasthuis in Gorinchem. De lezing is exclusief voor leden van Rivas en kosteloos. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/lezingerfgenaam of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

woensdag 15 januari

Mamacafé
10:00, Leerdam, De Noorderberg. Inloopochtend van het Mamacafé, voor mama's, papa's en andere opvoeders. Een rustige inloop zonder thema.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Samen eten
18:00, Beesd, Het Klokhuis. Samen eten in het Klokhuis in Beesd. De maaltijd wordt verzorgd door Francien en Jacqueline. Reserveren vóór 12 januari. Kosten 10,50 euro, exclusief drankjes. Reserveren: Joanne Bredero, 0345-681264.

De Liefhebbers
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert De Liefhebbers.

Panamerica Highway
20:00, Herwijnen, De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen in dorpshuis 'De Poort'. Spreker is Rolant Stuber met een presentatie over: zijn tocht per motor van Alaska naar Zuid-Amerika, de Panamerica Highway. De reis begint in Deadhorse in Noord Alaska en eindigt in de meest zuidelijke stad ter wereld: Ushuaia in Zuid Argentinië. Een monsterrit van tussen de 30.000 en 50.000 kilometer in een periode van bijna zeven maanden. De entree voor niet leden is 5 euro.

donderdag 16 januari

Lezing over de jonge Rembrandt
10:30, Neerijnen, Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen verzorgt een lezing over de jonge Rembrandt in het Stroomhuis in Neerijnen. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling die tot 9 februari te zien is in De Lakenhal in Leiden, Rembrandts geboortestad. Na de lezing is er een lunch. Er wordt erwten- of champignonsoep geserveerd voor 7,50 euro. Deelname aan de lezing kost 12,50 euro. Voor beide is reserveren nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

Film in bieb
20:00, Leerdam, bibliotheek. De film 'Bohemian Rhapsody' wordt in Bibliotheek Leerdam getoond. Bohemian Rhapsody' volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als 'We Will Rock You' en 'Radio Ga Ga'. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985. Leden betalen 4 euro, niet leden 6 euro.

vrijdag 17 januari

Nana's aan zee
14:00, Leerdam, Stadspodium Go. Wereldberoemd zijn de Nana's van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) aan wie museum Beelden aan Zee volop aandacht gaat besteden in het najaar. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Hun joie de vivre werkt aanstekelijk op iedereen. De Nana's zijn afgebeeld op posters en handdoeken, bevolken tentoonstellingen en staan pontificaal in de openbare ruimte. Halverwege de jaren zestig van de 20e eeuw zorgden de Nana's, met hun ondubbelzinnige polyester uiterlijk, voor nogal wat ophef in de wereld van de moderne kunst. Desalniettemin zijn ze sindsdien onverminderd populair gebleven bij het grote publiek. Niet voor niets wordt gesproken van 'Nana power'. Het zijn immers sterke vrouwen met wie je terdege rekening moet houden. De tentoonstelling Nana's aan Zee is een solo voor Nana en een ode aan de vrouwelijkheid! Lezing door Mirelle Nunes, de lezing kan alleen doorgang vinden bij voldoende aanmeldingen (minimaal zeven personen). Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

The Wife
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Joan Castleman heeft veertig jaar lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de literaire succescarrière van haar charismatische man Joe Castleman. Hun pact zorgde voor een stevig huwelijk, maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan. Glenn Close, Jonathan Pryce en Christian Slater spelen de hoofdrollen in 'The Wife'. Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.