• Wethouder Christa Hendriksen reikte de Publieksprijs Burgerinitiatieven uit aan drie organisaties.
• Wethouder Christa Hendriksen reikte de Publieksprijs Burgerinitiatieven uit aan drie organisaties. Foto: Mimi van Rossem

Drie inwonersinitiatieven bekroond met Publieksprijs

'We moeten het met elkaar klaren'

ameide • Dat zei burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie in Het Spant in Ameide. Fröhlich benadrukte dat de inwoners zelf voor een prettige omgeving kunnen zorgen. "We zullen het met elkaar moeten klaren. Door op een fatsoenlijke en fijne manier met elkaar om te gaan. Elkaar te groeten en wat vaker te vragen hoe het gaat. Door een beetje op elkaar te letten en voor elkaar te zorgen."

Er gaat veel goed in de nieuwe gemeente. Fröhlich wees onder meer op nieuwbouwprojecten, zoals Hoef & Haag en Broekgraaf en de vele bewonersinitiatieven die het afgelopen jaar werden ontplooid. Maar ook op de inbreng van de inwoners bij het maken van Focus 2035, de gemeentelijke toekomstvisie. "Ik ben er trots op dat onze inwoners niet met hun rug naar de toekomst staan, maar die omarmen. Er komen uitdagingen aan, is het niet prachtig om die met zijn allen aan te gaan?" De burgemeester stelde vast dat er het afgelopen jaar ook op kerkelijk gebied veel gebeurde. Hij noemde de opening van Sealthiël, het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Leerdam én de 'swingende' Top 2000-dienst in de Leerdamse Bethelkerk. Bij beide gelegenheden was Fröhlich present. "Religie is van grote betekenis in onze gemeente. Heel veel inwoners halen steun en inspiratie uit hun geloof", constateerde de burgemeester die blij is met de samenwerking en toenadering tussen religieuze gemeenschappen in 'zijn' gemeente. "Dat is iets dat ik enorm toejuich. Want in de kerk of de moskee ligt vaak het begin van een oplossing van maatschappelijke problemen. Het is goed om te zien dat die verantwoordelijkheid wordt opgepakt."

Maar ook in Vijfheerenlanden is het niet alles goud wat er blinkt. Dat bleek tijdens de jaarwisseling. Fröhlich liet op diverse plaatsen – ook in deze krant – weten geschokt te zijn door de gang van zaken in met name Vianen. Ook maandag kwam hij er op terug. "Voor 95 procent van onze gemeente was het een groot feest. Maar in Vianen maakte een kleine groep jongeren – soms zeer jonge jongeren – er een puinhoop van. Ik leef mee met de mensen die bezittingen hebben verloren of echt bang zijn geweest. Dat mag natuurlijk niet als je thuis bent. Je huis moet je thuis zijn, een veilige en prettige plek om te leven", zei Fröhlich die zijn steun betuigde aan alle hulpverleners die die nacht bedreigd werden. "Onbegrijpelijk vind ik dat." Hij stond stil bij de aanslag in Utrecht, waarbij Roos Verschuur uit Vianen om het leven kwam. "Ze werd slechts negentien jaar. We vergeten haar niet en zullen daar dit jaar op 18 maart opnieuw bij stilstaan." Net als zijn voorganger Jan Pieter Lokker wees Fröhlich op de noodzaak van de komst van één gemeentehuis. "Ik ben er inmiddels achter dat drie gemeentehuizen niet handig is voor onze medewerkers en ons bestuur. En het is verspilling: er staan ruimtes leeg, er moeten drie gebouwen onderhouden worden, afspraken lopen in de soep en het werkt beter en efficiënter als je je collega's in de buurt hebt", zei Fröhlich die beloofde vaart te maken met dit 'project' en 2020 te gebruiken om hiervoor een keuze te maken.

Wethouder Christa Hendriksen reikte de publieksprijzen voor de inwonersinitiatieven uit. "We vinden het belangrijk om inwoners die in hun buurt of dorp willen bijdragen aan de leefbaarheid te helpen. Daarom stellen we elk jaar een miljoen beschikbaar om initiatieven voor inwoners te ondersteunen." Het afgelopen jaar steunde de gemeente zo'n zestig initiatieven, variërend van zwerfvuil opruimen tot het plan om een heel dorp energieneutraal te maken. De inwoners konden in drie categorieën stemmen welke initiatieven in aanmerking kwamen voor de Publieksprijs 2019. Hendriksen maakte maandag de winnaars bekend: de uitbreiding van de Kringloopwinkel Vianen met een textielatelier en een bouwkringloop, het initiatief om kinderen te stimuleren meer te gaan bewegen én het plan om in Vianen zwerfvuil op te ruimen. De initiatiefnemers worden door de gemeente onthaald op een high tea.