Afbeelding
Foto:

Lezing over de jonge Rembrandt

neerijnen • Kunsthistorica Thea Willemsen verzorgt op donderdag 16 januari om 10:30 uur een lezing over de jonge Rembrandt in het Stroomhuis in Neerijnen. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling in De Lakenhal in Leiden. Het pas geopende vernieuwde museum laat een ander beeld van Rembrandt zien dan wij kennen, namelijk zijn vroege werk. Rembrandt stierf 350 jaar geleden en nu wordt het kroonjaar 2019 afgesloten met de tentoonstelling 'De Jonge Rembrandt' (tot 9 februari).
Leiden was Rembrandts geboortestad. De eerste vijfentwintig jaar van zijn leven bracht hij er door. Nog heel jong ging hij er in de leer bij een plaatselijk schilder, onder wiens leiding zijn talent zich snel manifesteerde. Of het nu ging om portretten, Bijbelse verhalen of mythologie, op vrijwel elk gebied toonde Rembrandt zich vroeg een waar meester. Zijn trefzekerheid en levendigheid werden erkend door een belangrijk man als Constantijn Huijgens.
De tentoonstelling laat vooral werken zien uit de jaren 1624-1634. Bezoekers krijgen daarmee een mooi beeld van de ontwikkeling van de kunstenaar, van zijn verbazingwekkende veelzijdigheid, de thema's die hij bij de kop nam en het leerproces dat hij doormaakte.
Deze lezing doet dienst als een introductie op die expositie. Nader wordt ingegaan op Rembrandts ontwikkeling, op de invloeden die hij opdeed bij zijn leermeesters in zowel Leiden als Amsterdam, op zijn onderwerpkeuze en natuurlijk ook op de snelle vorderingen die hij stilistisch maakte.
Na de lezing is er een lunch in de Uit-spanning. Er wordt erwten- of champignonsoep geserveerd. Kunsthistorica Thea Willemsen zal daar ook bij aanwezig zijn. De prijs van de maaltijdsoep bedraagt 7,50 euro, de deelname aan de lezing kost 12,50 euro. Voor beide is reserveren nodig, dat kan via:

q www.stroomhuisneerijnen.nl


Nalatenschap en erfrecht

regio • Rivas Zorggroep houdt een lezing met als titel 'Help, ik ben erfgenaam!' Deelnemers krijgen informatie over alle zaken die geregeld moeten worden bij een nalatenschap. Ook wordt stilgestaan bij de rol van de (levens)executeur, die veel zorgen kan wegnemen. De lezing vindt plaats op dinsdag 14 januari vanaf 19:30 uur in het Grand Café van het Gasthuis in Gorinchem. De lezing is exclusief voor leden van Rivas en kosteloos. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/lezingerfgenaam of via Rivas Zorglijn, 0900-8440.

Als een dierbare overlijdt of wilsonbekwaam wordt als gevolg van een ziekte als dementie, dan is dat een verdrietige en moeilijke tijd. Een partner of erfgenaam moet bij overlijden van een naaste bovendien direct aan de slag met het regelen van de uitvaart en vaak ook met de afwikkeling van de nalatenschap. Ook bij wilsonbekwaamheid is er sprake van een soort nalatenschap en moet er veel worden geregeld, zoals het op orde houden van de financiën en natuurlijk het regelen van de noodzakelijke zorg. Op termijn komen daarbij vaak ook verhuizing en ondersteuning in de laatste levensfase aan de orde. Tijdens de lezing 'Help, ik ben erfgenaam!' worden deelnemers uitvoerig geïnformeerd over alle zaken die geregeld moeten worden en waar je als betrokkene op moet letten. Ook wordt stilgestaan bij de rol van de (levens)executeur, die veel zorgen kan wegnemen. De lezing wordt gegeven door een executeur van Hereditas. Hereditas is specialist in de voorbereiding en afwikkeling van nalatenschappen en regelingen bij wilsonbekwaamheid.