• Micheline Van Hautem maakt er een feestje van tijdens Brel & Brass.
• Micheline Van Hautem maakt er een feestje van tijdens Brel & Brass. Foto: PvH

Ad Astra met Micheline Van Hautem in Het Dak

'Het orkest doet het meeste werk'

asperen/leerdam • Het idee voor Brel & Brass komt uit de koker van Van Hautem, die al meer dan twintig jaar in de ban is van Jacques Brel. "Hij kwam op mijn pad toen ik werd gevraagd om op zijn twintigste sterfdag, in 1998, een aantal nummers van hem te zingen. Tot die tijd was ik vooral actief in de rockmuziek", vertelt Van Hautem. "Ik was aangenaam verrast door de mooie melodieën en de diepgang van de teksten. Ik werd steeds meer verliefd op zijn oeuvre. De chansons hebben een universele uitstraling en er gaat passie, kracht en dynamiek vanuit. Dat hij Belg is, daar ben ik natuurlijk ook wel fier op", lacht ze.

Vaak treedt Micheline Van Hautem op met gitarist Erwin van Ligten, intiem met z'n tweetjes op het podium. In 2016 bedacht ze daarnaast een ander concept: Brel & Brass. "Nu zitten er dertig tot tachtig muzikanten in plaats van één gitarist. Dat was wel wennen."

Van Hautem vindt het een mooie ervaring. "Ik heb er zelf ook veel van geleerd, bijvoorbeeld dat het soms makkelijker is als ik een halfke hoger of lager zing dan dat alle blazers in een moeilijke toonaard met veel kruizen en mollen moeten spelen. Ik stel me ten dienste van het orkest."

De deelnemende fanfares, harmonieën en brassbands zijn ook enthousiast, mede door de goede arrangementen voor blazers en slagwerkers die Van Hautem liet maken door Peter Habraken, Jan Nellestijn en Guus Janssen.

"Orkesten kunnen dit complete pakket bestellen en instuderen. Vervolgens kom ik met trombonist Jos Jansen en na een middag repeteren gaan we, hop, het podium op voor de uitvoering. Het orkest doet het meeste werk, de muzikanten oefenen er soms maandenlang voor. Ik vind sowieso dat amateur-muzikanten hard werken, als je ziet dat ze meerdere concerten per jaar geven."

Dat geldt ook voor fanfare Ad Astra uit Asperen. Secretaris Gernant Temminck vertelt: "Begin november hebben we deelgenomen aan een festival, daarna konden we ons echt gaan richten op Brel & Brass. Dat is best aanpoten. Behalve repeteren luisteren we ook veel naar opnamen." Temminck is enthousiast over de arrangementen. "Het zijn begeleidende partijen bij de zang, maar toch uitdagend voor de muzikanten."

Ad Astra maakte al meerdere uitstapjes naar populaire muziek. Een tijdlang gaf de fanfare om het jaar een promsconcert in Het Dak, onder de titel 'Night of the Stars'. Film- of musicalmuziek vormde dan de rode draad. "We kregen verzoeken om zoiets weer te doen. Onze dirigent had met andere orkesten al eens Brel & Brass uitgevoerd en had daar goede ervaringen mee", vertelt Temminck. Voor dirigent Anne van den Berg betekent het concert meteen zijn afscheid bij Ad Astra. Hij is aangenomen bij De Hoop in Stellendam, een beroemde fanfare vanwege het hoge niveau.

Op 18 januari speelt Ad Astra onder leiding van Van den Berg eerst een eigen programma met lichte muziek die aansluit bij de Franse chansons. Ook begeleidt de fanfare Jos Jansen bij een solo op trombone. Na de pauze schitteren de fanfare, trombonist en Micheline Van Hautem tijdens Brel & Brass. La chanson des vieux amants, in het Nederlands bekend geworden als Liefde van later via Herman van Veen, Au suivant en La valse à mille temps zijn voorbeelden van klassiekers die zeker op het programma staan.

Het concert begint om 20:00 uur. Kaarten à 15,00 euro zijn te koop bij Travel XL Reisburo Astra in de Kerkstraat in Leerdam, J4 deco & fashion in de passage van Winkelcentrum Europaplein en De Landerije Makelaars in de Stadhuisstraat in Asperen, of online via Eventbrite. De link is te vinden via de website van Ad Astra:


q adastra-asperen.nl

Meer lezen, horen en zien over Brel & Brass kan eveneens online:


q brelandbrass.com

Janneke Boogaard