zaterdag 4 januari

Repair Café Vianen
9:00, Vianen, Wijkcentrum Monnikenhof. Kom naar het Repair Café Vianen en geef je apparaat, fiets of kleding een tweede kans. Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om repareren. Het is gezellig én nuttig. Want reparatiekennis wordt overgedragen en spullen hoeven niet te worden weggegooid. Contact opnemen kan via repaircafevianen@gmail.com of door te bellen naar Elly van Stiphout, 06-13636414.

Nestkastje timmeren
10:00, Schoonrewoerd, Schaapskooi. Nestkastje timmeren bij Natuurcentrum De Schaapskooi. Er wordt begonnen met een diapresentatie over vogels die van nature in holen broeden en dus graag gebruik maken van een nestkastje. Na een korte pauze timmeren de kinderen zelf een nestkastje in elkaar. Daarna wordt gekeken naar de verschillende nestkasten die er hangen. Wellicht worden ook nog vogels gespot. Voor kinderen vanaf 8 jaar, jongere kinderen alleen onder begeleiding. (Groot)ouders zijn ook welkom. Neem zo mogelijk zelf een hamer mee. deelname kost 10 euro, vooraf aanmelden is noodzakelijk bij C. Kramer, 0345-619684 of chr.kramer@outlook.com.

Vogels in de winter
13:00, Schoonrewoerd, Schaapskooi. In Natuurcentrum De Schaapskooi wordt een middag gehouden over vogels in de winter, en er wordt notenrekje gemaakt. Er wordt begonnen met een diapresentatie over vogels in de winter. Daarna timmeren de kinderen een houten rekje voor nootjes/ pinda's en wordt er een pindaslinger gemaakt. Geschikt voor kinderen tot 8 jaar, jongere kinderen alleen onder begeleiding, (groot)ouders zijn ook welkom. Neem zo mogelijk zelf een hamer mee. Deelname kost 3 euro, vooraf aanmelden is noodzakelijk bij C. Kramer, 0345-619684 of chr.kramer@outlook.com.

Winterknutsel
13:00, Vianen, Bibliotheek. CreaBeez gaat in de bibliotheek van Vianen weer actief aan de slag met een winterknutsel op zaterdag 4 januari van 13:00 tot 14:30 uur. Er zijn leuke voorbeelden om te komen maken en met de hulp van CreaBeez gaat dat zeker lukken. De leeftijd is vanaf 5 jaar, kleine broertjes/ zusjes mogen ook mee, en de kosten zijn 3,50 euro. Wel graag aanmelden via info@creabeez.nl of bel met Puck de Haan, 06-18793980.

Jamsessie
20:00, Everdingen, 't Knooppunt. JAMPOP houdt de jaarlijkse jamsessie. Speel je een instrument, je hoeft geen virtuoos te zijn, en ligt je voorkeur bij pop, rock of blues, kom lekker meespelen op deze avond. Uiteraard zijn luisteraars meer dan van harte welkom. Tevens de gelegenheid om met elkaar het nieuwe jaar muzikaal in te luiden, en maak kennis met de nieuwe beheerders van 't Knooppunt: Jurgen en Diana.

maandag 6 januari

Alzheimer café
19:30, Vianen, Hof van Batenstein. Er wordt veel onderzoek gedaan naar dementie. Het liefst zouden we in staat zijn om de ziekte te stoppen. Daar wordt volop aan gewerkt. Deze avond in het alzheimer café komt Samantha Prins vertellen over de actuele stand van zaken met betrekking tot onderzoeken die op gebied van dementie lopen. Ook horen we hoe zo'n onderzoek tot stand komt en in zijn werking gaat. En wat is de vooruitblik op toekomstige onderzoeken? De avond vindt plaats in het 'Grand Café' in het Hof van Batenstein. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 19:30 uur en eindigt om 21:30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig. Voor meer informatie of als u problemen hebt met het vervoer naar en van het Alzheimer Café kunt u contact opnemen met Lillian Klynstra, 030-6089880.

dinsdag 7 januari

Schilderclub
9:30, Vianen, De Hoeksteen. Iedere eerste dinsdagochtend van de maand is er in de Hoeksteen in Vianen een bijeenkomst om met elkaar creatief te schilderen (geen les). Wie het leuk lijkt om eens te komen kijken en/ of mee te doen, is van harte welkom. Er wordt steeds gestart om 9:30 uur en om 12:00 uur worden de kwasten weer neer gelegd. Materiaal is aanwezig en deelname is gratis.

donderdag 9 januari

Toneelsolo
20:15, Nieuwegein, De Kom. Twee jaar geleden werd ze opgenomen en uitgerekend nu ze zich weer zo sterk voelt, moet Emma opnieuw de psychiatrische kliniek in. Haar specialist vertrouwt haar uitbundige geluksgevoel niet. UP, op 9 januari in DE KOM, is het vervolg op de bewerking van 'PAAZ', het bejubelde debuut van schrijfster Myrthe van der Meer. Yora Rienstra weet de leefwereld van Emma haarscherp en met humor te vangen en neemt ons mee in haar hersenstormen en de momenten waarop de wanen toeslaan. Voorafgaand aan de voorstelling kunt u ook een inleiding bezoeken.

vrijdag 10 januari

Minfulness
14:00, Vianen. Eerste mindfulnesstraining weer van start. Onder deskundige begeleiding leer je in acht weken hoe je mindfulness kunt toepassen in je dagelijks leven en werk. Je gaat ontdekken hoe je rust en balans kunt creëren en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, ook als het tegenzit. De mindfulnesstraining is geschikt voor mensen die minder willen piekeren en anders willen omgaan met stress, chronische pijn of verdriet. Ook mantelzorgers, mensen met burn-outklachten, overgangsklachten of angsten hebben baat bij de training. De training wordt door diverse zorgverzekeraars vergoed. MindfulCenter kun je vinden in het centrum van Vianen. Een prachtige plek om even te vertragen. Meer informatie: www.mindfulcenter.nl.

zaterdag 11 januari

Nieuwjaarsconcert
19:30, Vianen, Grote Kerk. Twee mannenkoren geven zaterdag 11 januari een uniek nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk van Vianen ten bate van Mercy Ships. Het Urker Mannenkoor 'Soli Deo Gloria' uit Urk en het Jong Mannenkoor 'Jubilate' uit Ridderkerk laten de stemmen versmelten en zullen de luisteraars een enerverende avond bezorgen. De mannenkoren worden begeleid door een viertal topmusici: Maria Knops op harp, Boglarka Erdös op viool, Csaba Erdös op cello en de bekende pianist Johan Bredewout bespeelt de piano. De dirigenten Jaap Kramer en Lennert Knops dirigeren en bespelen het orgel in de Grote Kerk. Trompettist Henk Jan Drost zorgt voor de power als het nodig is. Tijdens het concert brengen de koren gezamenlijk en afzonderlijk prachtige nummers ten gehore, afgewisseld met instrumentale intermezzo's en samenzang. Het concert begint om 19:30 uur, de deuren gaan om 19:00 uur open. De toegangsprijs is 10 euro per persoon. Er wordt een collecte gehouden ten bate van Mercy Ships. Bij vooraf reserveren, via www.lennertmaria.nl, is een plaats gegarandeerd.

Haal het doek maar op
20:15, Nieuwegein, De Kom. De oer-Nederlandse musical 'Haal het doek maar op' over artiesten op de schnabbeltour vertelt een meeslepend verhaal over dromen die bedrog zijn, stiekeme verhoudingen, ruzies in de kleedkamers, eindeloze busritten en top of flop. Hit-zangers Lonneke en Rolf ontmoeten elkaar op de begrafenis van een dierbare collega en gaan terug in de tijd en halen herinneringen op. Over wie zouden al die mooie, gekke of stoute verhalen gaan? Met vele Nederlandse evergreens, zoals 'Spiegelbeeld', 'Telkens weer', 'Sammy', 'Sophietje', 'Land van Maas en Waal', 'Ik ben gelukkig zonder jou' en 'Brandend zand'.

zondag 12 januari

Leerdams filmfestival
13:00, Leerdam, Stadspodium Go (Dr. Voogdplein). In 2019 kwamen bijzonder veel goede muziekfilms uit. Heb jij ze gemist? Dan krijg je tijdens het 6e Leerdams Filmfestival alsnog de kans om de beste muziekfilms van het afgelopen jaar te zien: Yesterday, Rocketman en A Star is Born. Reserveren: www.go-leerdam.nl.