Yad Vashem zoekt info over onderduikouders

vianen • De in Israël woonachtige kunstenaar Marc de Klijn zoekt informatie over zijn pleegouders IJsbrand en Jeske van der Meer. Als klein Joods jongetje zat De Klijn vier jaar ondergedoken bij het gezin, dat destijds woonde op het adres Voorstraat 6 in Vianen.

De zoektocht verloopt via Yad Vashem, het bekende Holocaust Herdenkingscentrum in Jeruzalem. Het echtpaar van der Meer komt (postuum) eventueel in aanmerking voor de onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. De staat Israël reikt deze onderscheiding uit aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven het leven van joodse mensen heeft gered of getracht heeft te redden. De procedure is inmiddels in gang gezet.

Marc de Klijn zoekt overigens ook contact met een buurmeisje Wingelaar, met wie hij veel speelde in die tijd. Ysbrand en Jeske van der Meer waren volgens Marc de Klijn twee schatten van mensen die altijd kinderloos zijn gebleven. "Ze waren bereid voor mij te blijven zorgen tot de oorlog voorbij zou zijn. De afspraak was zelfs, dat ik bij hen zou blijven als mijn ouders de oorlog niet zouden overleven.", zegt hij in zijn boek 'De doden zullen herrijzen'. "Ik hoefde gelukkig niet de hele dag thuis achter gesloten deuren te zitten of achter gordijnen naar buiten te gluren. Zo herinner ik mij nog goed dat ik bij mijn pleegvader achterop de fiets zat en de kapot gebombardeerde Lekbrug bij Vianen zag." Marc mocht ook buiten spelen.

Dat Marc niet is verraden beschouwt hijzelf als een wonder van goddelijke voorzienigheid. "Want iedereen in de nabije omgeving wist dat ik een joods jongetje was. Heel erg gevaarlijk was, dat er aan de overzijde van het huis van mijn pleegouders een kazerne was die door Duitse soldaten werd bevolkt. Ik ging daar graag een kijkje nemen, nieuwsgierig als ik was. Nu pas kan ik mij voorstellen dat mijn pleegouders doodsangsten moeten hebben uitgestaan, alleen al bij de gedachte dat ik mijn mond voorbij zou praten; om maar te zwijgen over de eventuele gevolgen." Marc werd na de oorlog herenigd met zijn ouders.