• Het kerstdiner viel bij iedereen in de smaak.
• Het kerstdiner viel bij iedereen in de smaak. Foto: Peter Verbeek

Kerstkokkerellen met Lions Club Vianen

vianen • Een gezelschap van bijna vijftig merendeels ouderen en alleenstaanden heeft afgelopen week in zalencentrum Het Klooster genoten van een kerstdiner. Het werd hen aangeboden door Lions Club Vianen, die het diner met hun eigen keukenbrigade hebben verzorgd.

Onder de vlag van het Rode kruis is Dineke Leeuwis veertien jaar geleden gestart met het aanbieden, tegen gereduceerd tarief, van een driegangendiner. Dat gebeurde in het Oosterlicht College Vianen, waar leerlingen van de afdeling horeca in het kader van hun maatschappelijke stage een maaltijd bereidden en serveerden.

Zalencentrum

"Zoals gebruikelijk wilden we ons kerstdiner ook in het OCV houden", vertelt Dineke Leeuwis. "Wegens vakantie was de school echter gesloten. Ik heb Hans de Goeij gevraagd of we gebruik mochten maken van de grote zaal van zalencentrum 't Klooster, en dat was geen enkel probleem. Lions Club Vianen, die tot vier jaar geleden bij Van der Valk een kerstdiner aanbood aan leden van De Zonnebloem, wilde de kosten van deze avond graag voor zijn rekening nemen. Een aantal van hun leden is ook lid van mannenkookclub 'Het Bourgondisch Genootschap Vianen', en was er onmiddellijk voor te porren een eenvoudig drie gangenmenu, met vier soorten stamppot als hoofdgerecht, samen te stellen, te koken en te serveren."

Vijf koks hebben de voorbereidingen getroffen in de winkel van De Goeij, en de dag erna alles afgemaakt in de bescheiden keuken van 't Klooster. Nadat de gasten waren ontvangen, openden Frank de Kleer en zijn zoon de avond met zang en gitaarspel. Aansluitend aan het hoofdgerecht las Martin Janssen een kerstverhaal voor over een sneeuwvlokje dat op kerstavond neerdaalde in Vianen. De avond werd afgesloten met een ijsdessert.

Met zijn bijna 85 jaar is Theo Girmscheid zowel het oudste lid als degene met de meeste 'dienstjaren' van Lions Club Vianen. "Het is de laatste jaren misschien wat stil geweest, maar we zijn zeker actief gebleven. Door ouderdom en ziekten heeft niet alleen de afdeling Vianen, maar vrijwel alle clubs in ons land, te maken gehad met een dalend ledenbestand. Ons motto 'We Serve' hebben we daardoor een tijdje weinig uit kunnen dragen. Eerste prioriteit was om onze club met een enthousiaste en een wat jongere garde weer op sterkte te brengen. Aan de vergaderingen, die we twee keer per maand houden, is niet getornd.

We hebben nu weer twintig leden die zich in willen zetten voor de gemeenschap. We zijn blij dat we de traditie van het bereiden en serveren van een kerstdiner weer op hebben kunnen pakken, en ik kan niet anders zeggen dan dat het voor alle betrokken een heel gezellige en geslaagde avond is geweest."


Peter Verbeek