• Harry Stegeman onderzoekt alles wat hij onderweg tegenkomt.
• Harry Stegeman onderzoekt alles wat hij onderweg tegenkomt. Foto: Janneke Boogaard

'Wandelen is stilstaan bij de dingen'

De levensloop van de Linge

beesd • "Zullen we op Landgoed Mariënwaerdt afspreken?" Harry Stegeman woont in Wijk bij Duurstede, maar kent alle leuke plekjes in de buurt van de Linge als zijn broekzak. En dan bedoelt hij niet alleen de schilderachtige plaatsjes tussen Geldermalsen en Leerdam, vertelt hij tijdens het interview over zijn nieuwe boek: 'Lopen langs de Linge'.

"De Linge is een toeristische trekpleister die iedereen kent, maar veel mensen weten niet dat de rivier al begint bij Doornenburg." Dat is op zich niet vreemd, want de eerste pakweg vijftig kilometer is de Linge niet veel meer dan een wetering, kaarsrecht gegraven. Weinig pittoresk. Niet voor niets is de ondertitel van het boek 'Biografie van een rivier met twee gezichten'.

Toch neemt Stegeman het graag op voor dit op het oog saaie gedeelte. "Het wordt steeds mooier. Tussen Doornenburg en Bemmel is bijvoorbeeld sinds kort een fietspad direct langs de Linge, tussen de boomgaarden en weilanden door, waar je niet wordt gestoord door auto's." Toegegeven, de volgende etappe van Bemmel naar Zetten is ongestoord langs de Linge wandelen er niet bij. Maar daar heb je dan weer het nieuwe Park Lingezegen. "Dat wordt de komende jaren steeds mooier, let maar op." En Stegeman is ook niet te beroerd om zijn uitgangspunt - zo dicht mogelijk langs de Linge blijven - af en toe los te laten. "Maar wel met goede redenen", lacht de auteur.

Op die manier kon hij in zijn boek (voormalige) kastelen, stations en molens opnemen. 'Lopen langs de Linge' staat dan ook bol van natuur- en cultuurhistorie, beschreven op een luchtige manier.

"Schrijven zit in mijn bloed", vertelt Stegeman. "Vroeger deed ik dat voor mijn werk als bewegingswetenschapper, rond het thema: hoe kun je het gedrag van mensen beïnvloeden om ze tot bewegen aan te zetten. In 2008 ben ik gestopt met werken en nu schrijf ik over mijn andere passies." De scheidslijn is dun, want hoewel het nieuwste boek geen kant-en-klare wandelroutes bevat, krijgt de lezer door de aanstekelijke stijl van het boek wel zin om de wandelschoenen aan te trekken.

Waarom gekozen voor wandelen en niet voor fietsen, wat gezien de lengte van de Linge - met honderd kilometer de langste geheel Nederlandse rivier - misschien logischer was geweest? Als antwoord op die vraag komt Stegeman met een citaat van Gerrit Jan Zwier: 'Wandelen is stilstaan bij de dingen'. "Lopend zie je dingen die anders niet opvallen. Daar wil ik dan het fijne van weten, en als ik dat heb uitgezocht wil ik het graag delen. Als ik buiten ben, heb ik altijd inspiratie."

'Lopen langs de Linge' is is uitgegeven door KNNV Uitgeverij, net als het vorige boek van Stegeman over de Nederrijn. Het is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels. Het kost 22,95 euro.


Janneke Boogaard