• Peter en Marian Rutten van lijstenmakerij PeM op de Crimpenhof.
• Peter en Marian Rutten van lijstenmakerij PeM op de Crimpenhof. Foto: Jan Timmer

PeM: ambachtelijke lijstenmakerij

krimpen a/d ijssel • Je zelfgemaakte schilderij, die mooie familiefoto, een bij het opruimen van de zolder gevonden pentekening; ze verdienen stuk voor stuk een mooie lijst. Laten ze die nu op maat maken bij PeM op winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel.

Half oktober gingen Peter en Marian Rutten open met hun winkel/lijstenmakerij. Daarmee zetten ze op hun eigen manier het daar tot voor kort gevestigde Artrend voort, zij het met eigen accenten. “We zijn in de eerste plaats een lijstenmakerij”, vertelt Peter Rutten. “Dat betekent dat mensen hier terecht kunnen voor een op maat gemaakte lijst voor een schilderij, foto of tekening, oorkonde, diploma, sportshirt of doopjurk. De keuze in lijsten is enorm: we kunnen er meer dan 500 verschillende leveren in stijlen die variëren van klassiek, industrieel, modern, romantisch en noem maar op."


Voortreffelijke kwaliteit

De lijsten die PeM gebruikt zijn van aluminium of hout. "Onze leveranciers komen hier uit de regio", zegt Peter Rutten. "De houten lijsten zijn afkomstig uit Italië. Eén ding hebben ze gemeen: voortreffelijke kwaliteit tegen een prettige prijs. Dat geldt ook voor de ‘art’ die wij in onze winkel verkopen en voor het digitale printwerk op grootformaat papier of canvas dat we voor onze klanten verrichten. Daarbij kunnen we breedtes van maximaal 1,22 meter en een veelvoud daarvan in lengte aan. Ook hier geldt dat we voor elk budget interessant zijn.”

Peter en Marian Rutten werken ambachtelijk. “We maken niet alleen de lijsten en de passé-partouts zélf, ook het glas snijden en het inlijsten gebeurt hier. We leveren ‘custom made’, dus exact in elke gewenste maat”, vertelt Marian Rutten. “En als de klant daar prijs op stelt bezorgen we ook aan huis en hangen we het schilderij nog op ook. Een kwestie van service, hè!”


Beroepsfotograaf

De liefde voor het vak is groot bij het echtpaar Rutten, dat vier jaar geleden in het vak terechtkwam. “Tot die tijd was ik beroepsfotograaf”, vertelt Peter Rutten. “Op een gegeven moment maakte ik de switch naar het lijstenmaken. We openden in Waddinxveen een atelier annex galerie waar amateurkunstenaars hun werken kunnen presenteren. En nu is PeM in hartje Crimpenhof erbij gekomen. We zijn er erg blij mee en verwachten in een flinke behoefte te voorzien.”


"Wat is er nu leuker en fijner dan bijvoorbeeld je eigen gemaakte schilderij of een mooie foto perfect te laten omlijsten in een stijl die jou aanspreekt?”, vult Marian Rutten aan. "Zo creëer je een aanwinst voor je interieur of een mooi cadeau aan een ander. PeM maakt het mogelijk."


PeM is gevestigd op winkelcentrum Crimpenhof 81a. Eveneens telefonisch bereikbaar via: 0180-514075.


Jan Timmer