• Leden bezig met een spelletje jeu de boules.
• Leden bezig met een spelletje jeu de boules. Foto: Floris Bakker

Jeu de boulesclub hoopt op nieuwe aanwas

krimpen a/d ijssel • Jeu de boulesclub Krimpen bestaat 25 jaar. Al jaren ligt het aantal leden rond de dertig, maar het bestuur hoopt op nieuwe aanwas. "Krimpen vergrijst, dus er liggen kansen."

Twee keer per week staan de leden op de baan om te jeu de boulen. Het gaat er serieus aan toe, zo blijkt deze donderdagmiddag. Leden pakken regelmatig de rolmaat erbij, om de afstand tussen de jeu de boulesballen en de but (het kleine balletje) te meten. "We zijn best fanatiek", lacht voorzitter Thijs Kraal. "Op maandag oefenen we en op donderdag spelen we onderlinge wedstrijdjes. Vanwege corona ligt de regionale competitie stil, dus doen we het voorlopig op deze manier." Om alles 'veilig' te laten verlopen, wordt er op een beperkt aantal banen gejeudebouled en houden de spelers - veelal 60-plussers - anderhalve meter afstand van elkaar.


Snerttoernooi

In het afgelopen (jubileum)jaar ging er een streep door tal van activiteiten van de jeu de boulesclub. Zo ging de traditionele seizoenopening met barbecue niet door, werd het paastoernooi (met ontbijt) geschrapt en was er geen snerttoernooi. "Dat zou vandaag plaatsvinden, maar helaas hebben we het moeten aflassen", zegt Kraal. "Heel jammer. Het zijn leuke evenementen waar onze leden erg naar uitkijken. Ook de viering van ons 25-jarig bestaan valt natuurlijk een beetje in het water."

Tot verdriet van Luuk Sweben. Hij was in 1995 nauw betrokken bij de oprichting van de jeu de boulesclub. "Ik was in de zomer vaak op een camping in Frankrijk en speelde dan graag een potje jeu de boules. Al spelende hadden we het erover om thuis in Krimpen een jeu de boulesbaan aan te leggen. Ik was al lid van KOAG en wist dat veel korfbalverenigingen in Nederland een jeu de boules tak hadden. KOAG zag het wel zitten en zo is het allemaal tot stand gekomen." De gemeente hielp een handje door naast de hockeyvelden aan de Olympiade een bak aan te leggen, met plek voor twaalf banen. in die eerste jaren kwamen er al heel wat Krimpenaren een balletje gooien. In korte tijd telde de club ruim veertig leden. Vandaag de dag - de club zit sinds 2017 op de locatie aan de Groene Wetering - zijn het er zo'n dertig.
Toch hoopt Kraal op nieuwe aanwas. "We zitten hier toch wat meer 'in het zicht'. Bovendien is Krimpen flink aan het vergrijzen en is jeu de boules best populair onder senioren. Er liggen dus kansen om nog wat te groeien. Ruimte is er genoeg: we kunnen normaal gesproken op twaalf banen spelen. " Wie interesse heeft, kan drie keer 'proefdraaien'. Sweben kan het iedereen aanraden. "Je bent lekker buiten en kunt dit spel tot op hoge leeftijd spelen. Zo is Nel, ons oudste vrouwelijke lid, 92 jaar oud, Zij is nog altijd één van onze beste spelers."


Wie een keer wil spelen, kan contact opnemen met Marius Koppenol: 0180-518104 of Piet Broere: 0180-254478.