Eerste cd Krimpens orgeltalent

krimpen a/d ijssel • De 14-jarige Arthur de Jong uit Krimpen aan den IJssel brengt binnenkort zijn eerste cd uit met orgelimprovisaties. Een paar vragen aan de talentvolle organist.

Sinds wanneer bespeel je al het orgel?


‘Vanaf mijn vierde jaar had ik meteen al interesse in het orgel. Met een paar vingers begon ik. De jaren erna heb ik zelf het orgel, de akkoorden en melodieën ‘ontdekt’. Mijn vader is ook organist, dus van hem kreeg ik goede tips.’


Heb je les gehad?

‘Om kort te antwoorden: nee. Zoals ik al vermeld had, kreeg ik tips van mijn vader. Hij heeft mij op weg geholpen. Verder ben ik zelf gaan improviseren en heb zo mijn eigen stijl ontwikkelt. Als ik achter het orgel kruip, komt het eigenlijk allemaal vanzelf. Zo is ook mijn eerste orgelimprovisatie cd ontstaan. Op de cd, die is opgenomen in de Grote Kerk van Tholen, staan achttien orgelimprovisaties.”


Op welk kerkorgel speel je het liefst?

‘Mijn voorkeur gaat uit naar het prachtige Van Dam orgel in de Grote Kerk van Tholen waarin mijn improvisatie cd ook is opgenomen. Het is een prachtig orgel, onder ander door de uitzonderlijke warme klank die het orgel voortbrengt. Daarnaast speel ik ook graag op het grote orgel in de Grote Kerk in Zaltbommel en in de Bovenkerk te Kampen.’


De cd bestellen of aanmelden voor de nieuwsbrief van Arthur de Jong kan door een e-mail te sturen naar: dejongauitgever@gmail.com.