Veel concerten gemist dit jaar

regio • De vijf koren misten dit jaar veel concerten, waaronder enkele bijzondere. Vooral De Boezemvrouwtjes leverden flink wat in, vertelt Jeannette Tschop.

"Wij zouden onder meer zingen op het Brandersfeest in Schiedam en het Haringfestival in Scheveningen, om er maar een paar te noemen. Tja, en we hadden plannen voor de viering van ons derde lustrum op 6 januari 2021. Ik ben bang dat dat 'm ook niet gaat worden. Het is gewoon een lastige situatie. Moet je wat plannen, een ruimte huren? Er is zo veel onzeker." Alle zanggezelschappen zien sowieso de traditionele kerstconcerten aan zich voorbij gaan dit jaar. "Wij deden altijd mee aan de Kerstvolkszang en hielden een kerstuitvoering", vertelt Kees Otten namens Zanglust. Alles ligt nu stil. Echt spijtig, omdat je er altijd enorm op verheugt." Popkoor Live werd als eerste van het korenkwintet geconfronteerd met en afgelasting van een uitvoering vanwege de coronamaatregelen. "We zouden op 13 maart een concert geven, maar meneer Rutte gooide roet in het eten", zegt Harriette Bergstra. "Een dag eerder stelde hij de lockdown in en moesten we het evenement cancelen. Dat viel wel even zwaar hoor. Alles was klaar voor een mooie avond: de decors, licht en geluid. Maar goed, het was niet anders. Je moet je er aan conformeren. Gezondheid gaat altijd voor."
Ook 't Regiokoor moest heel wat strepen in de agenda zetten waar het deelname aan festivals en optredens betreft. Het koor van voorzitter Bart Lammens geldt als behoorlijk populair en wordt veelvuldig uitgenodigd. "We stonden gepland in onder meer Oosterhout, Stolwijk, Haastrecht en in verschillende verzorgingshuizen", somt Lammens op. "Het is echt hopen op betere tijden voor het koor. Volgend jaar vieren we ons 25-jarig bestaan. Het zou mooi zijn als we dan die corona-periode echt achter ons hebben liggen."