Krimpenerwaard plaatst ANPR-palen

krimpenerwaard • Er worden drie kentekenherkenningspalen op toegangswegen naar de gemeente krimpenerwaard geplaatst. Een voorstel van VVD, ChristenUnie, CDA en Waard 18 hiertoe werd in de begrotingsvergadering (dinsdag) bekrachtigd.

De camera’s, officieel Automatic Number Plate Recognition (ANPR-palen), lezen kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Deze worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens: kentekenplaten van bestuurders die boetes hebben openstaan of die gezocht worden door justitie, bijvoorbeeld voor een lopend politieonderzoek.


Wens

De politie in de Krimpenerwaard sprak tijdens de jaarlijkse briefing tussen politie, brandweer en ambulance de wens uit om te beschikken over drie van deze camera’s. Dit zou de veiligheid in deze regio ten goede komen. De politie kan dan bijvoorbeeld onderzoeken of de auto van een verdachte tijdens bijvoorbeeld een inbraak aanwezig is geweest in het gebied. Dit draagt bij aan het sneller en beter oplossen van misdrijven.


Omdat de politie zelf geen budget voor dergelijke zaken heeft, legde het de wens bij de gemeente neer. De kosten voor de aanschaf van drie palen bedraagt 75.000 euro. De indieners van het amendement, later omgezet in een motie, vonden dekking in de begrotingssubsidie aan de Stichting Krimpenerwaard Marketing en Promotie en -eventueel- uit het begrotingsoverschot.


‘Aangezien het bestuur van de Stichting Krimpenerwaard Marketing en Promotie haar taken heeft beëindigd en wethouder Vente aangaf dat de promotie van de Krimpenerwaard ook op een efficiëntere manier kan plaatsvinden, is er ruimte in dat budget’, aldus de indieners.


Krimpenerwaard-breed

VGBK steunde de motie, zij het dat deze fractie dit eerder als een begin zag. Zij vinden plaatsing van drie palen eigenlijk te weinig. Fractievoorzitter Willem Schoof: “Er zijn ruim tien toegangswegen naar onze gemeente. Als je het doet, doe het dan goed, liefst in samenwerking met de gemeente Krimpen aan den IJssel. Dat vergroot de pakkans. Overigens vinden we niet dat de kosten geheel voor rekening van de gemeente moeten komen. Ook justitie dient bij te dragen.”


Andere moties/amendementen die dinsdag tijdens de begrotingsraad zijn aangenomen:


• ‘Niet Alleen’ (motie van CU, CDA, SGP en Waard 18): de gemeente Krimpenerwaard sluit zich aan bij #Niet Alleen-initiatieven.


• Lagerhuis-debat op middelbare scholen (motie van CU, VVD, VGBK, CDA, D66 en Waard 18): Dit is een project om ook middelbare scholieren bij de plaatselijke politiek te betrekken.


• ‘Financiële scenario’s’ (SGP): het college wordt opgedragen met enkele financiële scenario’s te komen om de begroting verder op orde te krijgen.


• Schrappen van de extra verhoging (12,8%) van de lijkbezorgingsrechten (amendement van CU en SGP).