'Sinterklaas-pijn' in Lekkerkerk

lekkerkerk • De teleurstelling is groot bij het Sint en Pieten-comité van Ondernemers Coöperatie Lekkerkerk (OCL) nu een coronaproof plan om Sinterklaas in te halen om veiligheidsredenen is gedwarsboomd.

“We hadden het plan om kinderen via een aan alle veiligheidseisen beantwoordend drive-in evenement Sinterklaas te laten ontmoeten in ons dorp, maar mogen dat niet uitvoeren van de gemeente Krimpenerwaard”, vertelt Renate de Groot, één van de leden van het Sinterklaas- comité. “De gemeente baseert zich op de voorschriften vanuit de Veiligheidsregio waar ze onder valt. Dat kan, maar het is wel wrang om te zien dat in andere regio’s wél drive-in activiteiten mogen plaatsvinden.”


Voortzetting

Namens de vooral uit winkeliers bestaande OCL namen Renate de Groot en Susanne de Geus de organisatie van de Sinterklaasintocht anderhalf jaar geleden over van hun dorpsgenoot Arjenne Timmer. Dat leidde tot een mooie voortzetting van het kinderfeest. "We kijken er met veel plezier op terug”, aldus De Groot. "Dit jaar wisten we vanwege de coronaproblematiek al vroeg dat we de intocht op een andere manier zouden moeten organiseren. Daar hebben we ons als comité uiteraard op aangepast. Na de persconferentie van premier Rutte op 13 oktober hebben we dat opnieuw gedaan."


Keihard

De organisatie koos voor een veilig drive-in concept. De Groot: "We hebben ook dit plan tot in de puntjes voorbereid. Het kwam dan ook keihard aan toen de gemeente weigerde ons de vergunning te geven. Minstens zo vervelend is dat je ‘op het dorp' geluiden hoort dat wij er als organisatoren met een Jantje van Leiden hebben afgemaakt. Dat steekt enorm, kan ik je wel vertellen. We hebben er zó veel tijd in gestopt, zo veel mooie plannen gemaakt die meteen uitrolbaar waren. Dan doet het echt pijn als je daar onterecht kritiek op krijgt. Wij en ons Pietencomité wilden niets liever dan een mooi Sinterklaasfeest vieren met de Sint en al die lieve Lekkerkerkse kinderen. Maar het mocht niet van hogerhand.”

Het enige sprankje hoop dat er nu nog bestaat, is dat op de volgende persconferentie alsnog ruimte wordt gecreëerd voor initiatieven zoals in Lekkerkerk . “We zullen zien”, zegt Renate de Groot. “Mocht er toch nog groen licht komen, dan staan wij gesteld en wordt het tóch nog een feestje op zaterdag 21 november. Onze Pieten wij komen dan direct in actie!”


Jan Timmer