• In de smalle Dorpsstraat in Gouderak ontstaan vaak opstoppingen door het verkeer.
• In de smalle Dorpsstraat in Gouderak ontstaan vaak opstoppingen door het verkeer. Foto: aangeleverd

Het is een stuk rustiger in de Dorpsstraat

gouderak • Bewoners van de Dorpsstraat in Gouderak zijn blij met de proef om het vrachtverkeer te weren van de IJsseldijk tussen hun dorp en Ouderkerk. "Van mij mag het zo blijven."

Piet Slooff klimt regelmatig op zijn ladder om de gevel van zijn woning aan de Dorpsstraat te herstellen. Door de trillingen die voorbijrijdende vrachtwagens veroorzaken, ontstaan er scheurtjes en raken de gevelornamenten los. Vervelend, maar Slooff - die al zestig jaar met zijn vrouw in het huis woont - maakt zich er niet al te druk om. "Ach, ik ben een doe-het-zelver en repareer het wel weer."

Tot zijn genoegen rijden er de laatste weken een stuk minder vrachtwagens langs het huis. "Het is echt rustiger, hartstikke fijn." Jacqueline Oostrom is het daarmee eens. Haar huis staat langs het smalste stukje van de straat. Twee betonnen palen op de stoep bieden bescherming tegen vrachtwagens die soms rakelings langs de gevel rijden. En dat zijn er nogal wat. Soms gaan er wel tien vrachtwagens per uur door de Dorpsstraat, zo is uit metingen gebleken.


Navigatiesysteem

Veel van het vrachtverkeer heeft niets te zoeken in het dorpscentrum. Oostrom wijst naar het navigatiesysteem dat de chauffeurs gebruiken. "Die geeft de snelste route naar hun bestemming aan. Blijkbaar loopt die route door onze straat." Normaal ontstaat er een paar keer per dag wel een opstopping in de Dorpsstraat. Ook die komen de laatste weken nauwelijks voor. En de geluidsoverlast is minder, vooral in de avonduren. Oostrom: "Wij slapen op de bovenverdieping en af en toe is het echt een herrie. Als zo'n vrachtwagen een dot gas geeft, staat het hele huis te schudden."

Op de paaltjes voor cafetaria Hapsikee zijn de schadeplekken duidelijk zichtbaar. "Ja, af en toe gaat het wel 'ns fout", vertelt de eigenaresse. Ze is blij met de proef, vooral voor de fietsers. "Vrachtwagens op dijken en dit soort smalle straatjes zijn echt levensgevaarlijk voor fietsers. Ik hou altijd m'n hart vast als ik die kleine kinderen naar school zie fietsen en er komt weer zo'n grote vrachtwagen aan. Het is nu een stuk rustiger. Heerlijk. Van mij mag het zo blijven."

De gezamenlijke proef van de gemeente Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard ging 1 oktober van start. Vrachtwagens met de bestemming Ouderkerk of Krimpen worden vanaf de Gouderaksebrug met gele verkeersborden naar de provinciale wegen N207 en N210 in de Krimpenerwaard geleid. Het overgrote deel van de chauffeurs volgt netjes de geadviseerde route, maar Slooff vraagt zich af voor hoe lang ze dat blijven doen. "Ze moeten wel handhaven, want anders heeft het geen zin."



Uit metingen is gebleken dat veel van de

De eigenaresse van de even verderop gelegen cafetaria Hapsikee is eveneens blij met de proef. Die zorgt voor meer nachtrust


Ze maakt zich vooral zorgen over kinderen op de fiets. "

Uit metingen is gebleken dat er overdag soms zo'n tien vrachtwagens per uur door de Dorpsstraat rijden. Het gaat veelal om doorgaand vrachtverkeer dat niets heeft te zoeken in het dorp. Dat chauffeurs er toch voor kiezen om toch door Gouderak te rijden, snapt Oostrom niet. "Ik vermoed dat zij gewoon hun navigatiesysteem volgen. Die geeft de snelste route naar hun bestemming aan. Die route loopt blijkbaar door onze straat."

De eigenaar van cafetaria Hapsikee is eveneens


Om doorgaand vrachtverkeer te weren, is in dit gebied sinds 1 oktober een gezamenlijke proef van de gemeente Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van kracht. Vrachtwagens die niet Gouderak, Lageweg of Ouderkerk als bestemming hebben, moeten nu om de dorpen heen rijden.