Sluitende begroting voor Krimpen

krimpen a/d ijssel • Door een meevaller in de algemene uitkering van de rijksoverheid en het zoveel mogelijk kostendekkend maken van lokale heffingen kon het Krimpens college donderdag een sluitende begroting voor 2021 presenteren.

Ondanks de financieel lastige tijden is er zelfs een klein structureel overschot voor de komende jaren. Het is een begroting die erop gericht is om Krimpen aan den IJssel evenwichtig door de coronacrisis te loodsen. Het college gaat ervan uit dat alle 'corona-gerelateerde' kosten, dus ook de eerder gereserveerde 100.000 euro, volledig door het Rijk vergoed zullen worden. De onroerendezaakbelasting (OZB) wordt met 1,5 procent verhoogd. Het college wil geen concessies doen aan de kwaliteit van de dienstverlening en het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte. Er hoeven ook geen voorzieningen dicht. Tevens is er voldoende ruimte voor geplande investeringen in onderwijshuisvesting en de openbare ruime. Zo komt er onder andere een invalidetoilet in het Middenweteringpark en ligt er een plan om nieuwe camera's op te hangen in de Stormpolder. De gewenste uitbreiding van de BOA's kan er komen. Tevens is er financiële ruimte om senioren met een klein inkomen gratis openbaar vervoer aan te bieden.

Het college zegt zich te realiseren in deze lopende raadsperiode maar twee jaar te hebben om vorm te geven aan het gemeentelijk bestuur. Daarom is gekozen om vraagstukken en opgaven daadkrachtig en besluitvaardig aan te pakken. 'Dat is nodig om alle inwoners en ondernemers van Krimpen aan den IJssel perspectief te blijven bieden', schrijft het college. 'In het bijzonder de kwetsbaren, de jeugd en allen die door de coronacrisis zijn én worden getroffen. Wij streven daarbij naar verbinding met de fracties in de gemeenteraad.' De raad zal op 5 november de begroting bespreken.