Zorgen CDA over zelfrealisatie natuur

krimpenerwaard • Het blijkt voor grondeigenaren bijzonder lastig om natuur te ontwikkelen op hun percelen. De provincie Zuid-Holland blijkt veel van de ingediende plannen af te wijzen.

Raadslid Kees Larooij (CDA) maakt zich daar zorgen over en heeft het college middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. Hij sprak met diverse grondeigenaren en schrok wat hij hoorde. “Sommigen hebben reeds drie versies van een natuurplan ingediend en telkens werden die afgewezen. En nu liggen er inmiddels brieven op de mat met de tekst dat als ze geen plan indienen, de grond onteigend zal gaan worden. Grond die vaak al generaties lang in eigendom is.”

Bedreigd

Grondeigenaren voelen zich volgens Larooij bedreigd en bedrogen. “Hardop vraagt men zich af of de provincie gewoon doelbewust de boel heeft vertraagd met als doel om alles zelf in eigendom te krijgen. Zijn er wellicht voor de verre toekomst stiekem hele andere plannen met het gebied? Kortom de onzekerheid, de somberheid en het wantrouwen is groot.”
De gemeenteraad van Krimpenerwaard stemde vorig jaar maart in met het bestemmings- en inrichtingsplan Veenweiden. Hierin is vastgelegd hoe de zijn de uitgangspunten vastgelegd voor de aanleg van 2.250 hectare nieuwe natuur. Een deel van die natuur zal door grondeigenaren zelf ontwikkeld en beheerd gaan worden. De CDA-fractie stemde tegen het plan en sprak toen al de zorg uit dat het niet haalbaar zou zijn voor de huidige grondeigenaren om de natuurdoelen te realiseren. Larooij roept de Stuurgroep Veenweiden op om snel met de grondeigenaren om tafel te gaan om te komen tot haalbare en betaalbare natuurplannen. “De betreffende burgers verdienen het om serieus genomen te worden.”


'Praatje pot'

lekkerkerk • Gemeente Belang Krimpenerwaard staat op zaterdag 3 oktober tussen 10.00 en 11.00 uur 's morgens met de inmiddels bekende statafel in het centrum van Lekkerkerk. Inwoners kunnen tijdens de 'praatje pot'-gesprekken de aanwezige raadsleden Ben Schamper en Willem Schoof laten weten wat zij belangrijk vinden in hun woonomgeving.