• Hans, Dillan en Ian den Besten: alle drie dol op G-voetbal.
• Hans, Dillan en Ian den Besten: alle drie dol op G-voetbal. Foto: Jan Timmer

Dillan, Hans en Ian den Besten genieten

Drievoudige G-voetballiefde

Training krijgen van je vader en je broer; voor G-voetballer Dillan den Besten is dat de gewoonste zaak van de wereld. Zijn vader Hans en zijn broer Ian immers maken deel uit van de trainersstaf rondom het team. "Dat vind ik erg leuk", stelt Dillan met de breedst mogelijke glimlach vast.

Een jaar of vier geleden maakte Dillan den Besten (23) de overstap van atletiek naar voetbal. De keuze viel op vv Lekkerkerk, de enige voetbalvereniging in de regio met en afdeling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sindsdien maakt hij deel uit van de Lekkerkerkse voetbalfamilie. Vader Hans en broer Ian volgden al snel. En dat mag best bijzonder genoemd worden, want beide hadden een lange geschiedenis bij Dilettant, de 'rivaal' van vv Lekkerkerk. "Als iemand mij vroeger voorspeld zou hebben dat ik ooit bij 'de concurrent' actief zou zijn, had ik hem uitgelachen", grinnikt Ian den Besten (27), die bij Dilettant in de jeugd voetbalde, vervolgens bij Excelsior een tijdje droomde van een loopbaan als profvoetballer, maar uiteindelijk terugkeerde bij zijn oude liefde en nog een blauwe maandag bij De Zwerver Kinderdijk speelde. Daar maakte een kuiltje in het gras een einde aan al zijn sportieve aspiraties. Hij blesseerde zich aan zijn enkel. "Twee operaties en 'tig' fysiotherapeuten later besloot ik de pijp aan Maarten te geven", blikt hij terug. "Het ging gewoon niet meer."

De voetbalcarrière van vader Hans den Besten duurde een flink stuk langer en kende tal van bijzondere wendingen. Als jonge knul kwam hij al uit voor Dilettant 1, een club die hij op zijn 17e verruilde voor Nieuw-Lekkerland, dat destijds op hoog amateurniveau uitkwam. Den Besten senior was een begenadigd voetballer met een bovengemiddeld goede techniek en een dito inzicht. "Ik ben blij dat jij het zegt", merkt hij glimlachend op in de richting van 'uw verslaggever'. "Dan horen mijn zonen het ook eens van een ander! Er is overigens nog bewegend beeld van één van de hoogtepunten in mijn tijd bij Nieuw-Lekkerland. In een bekerduel met PEC Zwolle scoorde ik de 3-3 met een lobje over keeper Piet Schrijvers heen. Na afloop werd ik zelfs nog geïnterviewd door een toen nog piepjonge Tom Egberts."

Vriendenelftal

Hans den Besten keerde na zijn succesvolle periode terug naar Dilettant om daar op 26-jarige leeftijd weer in het eerste elftal te gaan voetballen. Na één seizoen koos hij voor een vriendenelftal en stortte hij zich op het jeugdtrainerschap. Dilettant 1 leek daarmee voltooid verleden tijd..."maar dat veranderde toen ik op mijn 36e alsnog mijn entree maakte in de hoofdmacht. Ik was op dat moment trainer van Dilettant 1 en het eerste elftal kwam spelers te kort voor een bekerwedstrijd tegen Spirit. 'Hans, doe je mee?' werd mij gevraagd. Ik liet me overhalen. Dit is eenmalig, dacht ik. Uiteindelijk werd het drie jaar. Als laatste man. Op mijn 39e nam ik definitief afscheid."

Als trainer werkte Hans den Besten bij Nieuw-Lekkerland, DCV, Zwervers Capelle, Dilettant en Lekkerkerk. Bij die laatste club had hij vier seizoenen het tweede elftal onder zijn hoede en trad hij drie jaar geleden aan als interim-hoofdtrainer in de nacompetitie. "Arian van Herk moest vanwege privéomstandigheden afhaken en ik nam het over. We wonnen drie keer en bleven in de derde klasse. Dat maakte mij tot de enige hoofdtrainer in de clubgeschiedenis van vv Lekkerkerk die ongeslagen bleef, ha ha!" Vervolgens maakte Hans den Besten een opmerkelijke switch. Hij koos ervoor om het G-team van Lekkerkerk te gaan trainen. "Ik kreeg een aanbod dat ik niet kon weigeren", knipoogt hij. "En dat had alles te maken met het enorme honorarium dat er tegenover stond. Plezier, dankbaarheid en een geweldige spelersgroep!" "Dat zijn precies de redenen waarom ook ik me heb aangesloten bij de begeleidingsgroep van het G-team", zegt Ian den Besten. "G-voetballers zijn puur. Ze beleven voetbal zoals het bedoeld is: een manier om veel lol te maken. Het enthousiasme van de jongens en de meiden is zó groot. Dat merkte je bijvoorbeeld nadat de corona-maatregelen weer ruimte boden om te gaan trainen. Ze stonden te popelen om het veld op te gaan."

'G-voetballers beleven voetbal zoals het bedoeld is: een manier om veel lol te maken'

Dillan hoort de verhalen van zijn vader en broer met plezier aan. "Ik voetbal graag", zegt hij. "En het gaat goed. Het leukste vind ik doelpunten maken. Ik kan hard schieten en heb een sterk rechterbeen. Wat ik nog wil leren? Mooie trucjes!" "Dillan gaat écht vooruit in zijn spel", vindt Ian. "Hij wordt al sterker in het afpakken van de bal en in dribbelen. Ook gebruikt hij zijn lichaam al beter in de duels. Die positieve ontwikkeling zie je bij het hele team terug. Er zit écht groei in. Hans en ik vormen een schakel in dat geheel. We hebben een mooie groep mensen om de G-ers heen. Allemaal liefhebbers met één doel: plezier maken met elkaar. Want dat is en blijft de essentie van onze sport. Op elk niveau."