• Oud papier naast een ondergrondse container.
• Oud papier naast een ondergrondse container. Foto: aangeleverd

Mogelijk extra containers in Krimpen

krimpen a/d ijssel • De gemeente gaat met afvalverwerker Cyclus kijken of er extra ondergrondse containers moeten komen in Krimpen aan den IJssel.

Toch ziet wethouder Anthon Timm een eventuele uitbreiding van het aantal containers niet als dé oplossing voor de problemen met bijplaatsingen. Hij wijst naar het hoge aantal storingen. “De techniek faalt wel eens. Wij moeten er als gemeente voor zorgen dat het allemaal goed werkt. Tegelijkertijd moeten bewoners niet een te volle vuilniszakken of huisraad in de laadklep proppen. Dan raakt zo’n container in storing.”


Niet vrolijk

Timm kan zich in sommige gevallen wel voorstellen dat iemand zijn of haar vuilnis naast een container plaatst. “Als je op negen hoog woont en je kunt je vuilniszak niet kwijt omdat de klep vast zit…daar word je natuurlijk niet vrolijk van. Toch moet je het niet doen, want voor je het weet staat het helemaal vol met afval. Meld zo’n storing bij Cyclus. Dan komt er zo snel mogelijk iemand langs om het euvel te verhelpen.”


Raadslid Oscar Suijk van Leefbaar Krimpen gaat grotendeels mee in het verhaal van de wethouder. “Bewoners moeten natuurlijk hun verantwoordelijkheid nemen. Toch ben ik geschrokken van het hoge aantal storingen. Het gaat echt om honderden meldingen.” Tegelijkertijd pleit Suijk voor een betere handhaving. “Sinds 1 januari 2018 is 43 keer door verkeerd aangeboden afval gezocht naar informatie en zijn er slechts vier boetes uitgedeeld. Dat is veel te weinig. Onze boa’s moeten echt meer controleren, want met name bij de hoogbouw loopt het nu behoorlijk uit de hand.”

Cameratoezicht zou volgens Suijk kunnen helpen. Timm ziet dat niet zitten. “Dat is een opsporingsmiddel. De inzet daarvan is gebonden aan strikte regels." Hij is meer voor het verbeteren van de communicatie richting inwoners. Bijvoorbeeld door het plaatsen van borden bij bekende hotspots. Ook wil hij bewoners stimuleren hun afvalpas te gebruiken en niet al te grote zakken in de container te gooien. Dit om verklemming te voorkomen. Ook zal Cyclus vaker op zaterdag rijden."