Boete voor Hollandia na dodelijk ongeval

krimpen a/d ijssel • Staalbouwbedrijf Hollandia uit Krimpen aan den IJssel heeft een boete van 25.000 euro betaald voor een bedrijfsongeval van twee jaar geleden. Hierbij kwam een werknemer om het leven.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt Hollandia dat zij onvoldoende heeft gedaan om het ongeval te voorkomen en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor werknemers. De zaak is afgedaan met een strafbeschikking.


Sluisdeur

Het ongeval gebeurde op 11 juli 2018. De werknemer, een 59-jarige man uit Nieuwerkerk, was bezig met laswerkzaamheden aan een sluisdeur in de bedrijfshal. Er moest een langwerpige bak gelast worden aan de deur. Om de langwerpige bak tijdens de werkzaamheden op de plek te houden, was er een ballastblok van 2.500 kilo op de bak gezet. Die kantelde en viel op de werknemer. De werknemer liep letsel op aan zijn hoofd, rug en benen. Hij overleed ter plekke.


Na een strafrechtelijk onderzoek concludeerde het OM dat Hollandia de arbeidsomstandighedenwet had overtreden. De werkwijze voor het werken met ballastblokken bij het bedrijf, was onvoldoende concreet omschreven en gevaren waren onvoldoende in kaart gebracht. Daarnaast waren de werknemers onvoldoende voorgelicht over de risico’s van het werken met ballastblokken en de te nemen maatregelen om de risico’s - zoals het onstabiel worden en omvallen van de blokken - te voorkomen, dan wel te beperken. Het ballastblok was niet met hulpmiddelen vastgezet, of geborgd tegen vallen of kantelen.


Voorwaarden

De dood van de werknemer valt niet toe te rekenen aan Hollandia. Maar naar het oordeel van het OM kan wel gezegd worden dat Hollandia de voorwaarden had geschapen waaronder het tragisch ongeval kon plaatsvinden.


Het OM ziet de betaling van een strafbeschikking van 25.000 euro als een passende afdoening. Indien de zaak voor de rechtbank was gebracht, had het OM een zelfde sanctie geëist. Meegewogen is dat Hollandia zorg heeft gedragen voor een financiële tegemoetkoming voor de nabestaanden. Het bedrijf erkent heeft de feiten erkend en maatregelen genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen.