'Bewoners moeten zelf duivenoverlast aanpakken'

krimpen a/d ijssel • Bewoners in de wijk rond het raadhuis van Krimpen aan den IJssel zullen zelf maatregelen moeten nemen om de overlast van duiven tegen te gaan. Dat schrijft de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar jaarverslag over 2019.

Zij vroeg een deskundige om advies na een klacht van een wijkbewoner. Die wil dat de gemeente de overlast aanpakt, onder meer door handhavend op te treden tegen een bijvoerende inwoner. Het bijvoeren van overlastgevende dieren is namelijk verboden in Krimpen aan den IJssel.


Ontlasting

Dat de duiven overlast veroorzaken is voor iedereen wel duidelijk, schrijft Zwaneveld. De overlast komt vooral door de ontlasting van de vogels. Balkons, zonnepanelen, wasgoed: alles zit eronder. De gemeente deed al van alles om de overlast te stoppen. Zo zijn er 850 duiven afgevangen, roofvogels ingezet en is het voederverbod nog eens bekrachtigd. Het probleem is echter nog altijd niet opgelost.

De gevraagde expert zegt dat duivenoverlast niet snel is te stoppen. Handhaving van het bijvoederverbod is niet genoeg, net als het afvangen van duiven. 'Naast al deze maatregelen zijn er nog aanvullende stappen nodig. Bewoners zelf zullen ook hun maatregelen moeten nemen om de overlast tegen te gaan en te stoppen. Het stoppen van het bijvoeren is daar slechts één aspect van.' Overigens vindt Zwaneveld dat de gemeente genoeg doet tegen de overlast van de duiven. 'Het is helaas gewoon niet mogelijk om snel een einde te maken aan de overlast'.


De ombudsman ontving in 2019 zestien klachten over de gemeente Krimpen aan den IJssel en één over IJSSELgemeenten, de instantie waar de afdeling sociale zaken onder valt. Bijna de helft van de klachten ging over de openbare ruimte, zoals het snoeien van groenstroken overlast van te hoge bomen. De meeste zaken die werden aangekaart konden snel worden opgelost.