• Kees Beaart (links) en George de Valk in Natuurrijk.
• Kees Beaart (links) en George de Valk in Natuurrijk. Foto: Jan Timmer

Uniek natuurgebied is het waard om gekoesterd te worden

'Natuurrijk' op zoek naar beheerders

ouderkerk a/d ijssel • Wat ooit een weiland was is uitgegroeid tot een 12.000 vierkante meter groot natuurgebied met planten- en dierensoorten die uitblinken in bijzonderheid. Zo gaat dat als je het ecosysteem respecteert en de natuur een handje helpt en vervolgens haar gang laat gaan.

Kees Beaart opent het hek en neemt ons samen met George de Valk (secretaris van Stichting Natuurrijk) letterlijk mee op pad. "Kijk uit waar je loopt", waarschuwt de 72-jarige Krimpenaar meteen, wijzend op een op de route bivakkerende naaktslak en diens 'collega' de wijngaardslak. "Mijn vrouw en ik kochten in 1977 een weiland aan de Oudelandseweg en zijn er meteen aan de slag gegaan", vertelt Beaart. "We plantten zo'n 7.000 boompjes, legden poelen aan en zaaiden. Van lieverlee zag je de natuur zich ontwikkelen en ontstond er een ecosysteem dat zichzelf steeds versterkte. Zo zag je 'Natuurrijk' groeien tot wat het nu is: een plek waar je heel veel verschillende vogel- en vlindersoorten aantreft, en planten en bloemen ziet die je als zeldzaam mag betitelen."


Aversie

Dat Beaart 'Natuurrijk' begon had alles te maken met zijn liefde voor de natuur en zijn aversie tegen de wijze waarop in de jaren zeventig en tachtig aan groenbeheer werd gedaan. "Gemeenten bijvoorbeeld gingen buitengewoon slecht om met de natuur. Met betrekking tot de plantsoenen was er alleen aandacht voor de bomen en de struiken. De rest werd weggespoten met gif, zodat er op de bodem niets kon groeien en het ecosysteem werd verstoord. Ik dacht dat het beter en meer verantwoord kon en ben me gaan verdiepen in groenbeheer zonder toepassing van bestrijdingsmiddelen en mét goede bodembegroeiing. Vervolgens ben ik dat verhaal gaan vertellen bij gemeenten in het hele land. Met mijn verhaal over biodiversiteit was ik destijds een pionier. In 1977 kreeg ik de kans om mijn visie toe te passen in 'Natuurrijk'. Kijk om je heen en je ziet het resultaat! De kamsalamander, diverse uilensoorten, lepelaars, haviken, verschillende vlindersoorten en diverse kleine zoogdieren zoals de bunzing en de dwergmuis voelen zich hier thuis. Daarnaast tref je in 'Natuurrijk' bijzondere plantensoorten zoals de orchidee in een aantal varianten, vleesetende planten als zonnedauw en vetblad en het zeer zeldzame teer guichelheil en ogentroost. Planten en dieren gedijen hier goed omdat er ecologische balans bestaat in 'Natuurrijk'."

Om het unieke stukje Krimpenerwaard intact te houden bestaat Stichting Natuurrijk, waarvan George de Valk secretaris is. "Wij staan Kees en Birgitte bij", zegt De Valk. "Deze mooie locatie is het waard om te steunen. Zelf geniet ik ook met volle teugen als ik hier verblijf. Het is van groot belang dat 'Natuurrijk' in stand blijft, dus zijn we blij met giften en donaties, zeker óók omdat we van plan zijn om er nog een stuk weiland bij te kopen. Minstens zo belangrijk is dat we ook op zoek zijn naar mensen die het beheer van 'Natuurrijk' willen overnemen van Kees en zijn vrouw, die allebei zo langzamerhand op een leeftijd komen dat ze een stapje terug willen doen. Belangstellenden zijn meer dan welkom, al moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In de eerste plaats zijn liefde voor en een beetje kennis van de natuur van groot belang. Wie over beide beschikt en bereid is om het gebied te beheren, kan de komende tijd 'meelopen' met Kees en zo ontdekken wat er bij komt kijken om goed te beheren. Mensen met interesse kunnen een kijkje nemen op onze website www.stichtingnatuurrijk.nl. Wat je terugkrijgt voor je vrijwillige arbeid? Een prachtige hobby die je fysiek fit houdt én pure natuur beleving en rust oplevert. Want dat dóet 'Natuurrijk' met je! Het is een prachtige oase midden in de Randstad. Ongekend mooi en ongekend boeiend en in alle opzichten waard om in stand te houden." We lopen terug over één van de paden. Zigzaggend langs slakken en overhangende bomen. Daar waar de natuur zijn gang mag gaan, met liefde gestuurd soms."


Jan Timmer