• Japanse duizendknoop langs de entreebrug van De Zaag.
• Japanse duizendknoop langs de entreebrug van De Zaag. Foto: Jos Jansen

Japanse duizendknoop op De Zaag

krimpen a/d lek • De Japanse duizendknoop woekert naar hartenlust op De Zaag in Krimpen aan de Lek.

Jos Jansen was lichtelijk verbaasd toen hij de entreebrug tussen Lekdijk en het eiland op reed. Aan weerszijden zag hij een plant die eigenlijk niet thuishoort in de Nederlandse natuur: de Japanse duizendknoop. Ook rond de parkeerplaats en in het natuurgebied bleek de plant te groeien. "Met name bij de Beverbrug kwam ik 'm tegen. Kennelijk gedijt -ie hier prima." De aanwezigheid van de Japanse duizendknoop is geen goed nieuws. De plant groeit razendsnel, kan goed tegen bestrijdingsmiddelen en verspreidt zich heel gemakkelijk. Wanneer de plant niet tijdig wordt aangepakt, kan hij flinke schade toebrengen aan onder meer wegen. Ook verdringt de plant inheemse plantensoorten door de grote groeikracht en het dichte bladerdek. Jansen nam contact op met de gemeente Krimpenerwaard, om aan te geven dat er iets moet gebeuren. Hij vreest voor de gevolgen. "Als die plant zich verder verspreid, is -ie in no time in Krimpen aan de Lek. Dat zou echt een ramp zijn." De reactie die hij kreeg, stelde hem niet gerust. "Ze hadden het probleem opgelost, maar toen ik een kijkje nam was er niets gebeurd. Later hoorde ik dat het gebied wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap."

Regiohoofd Maarten Breedveld van de natuurorganisatie bevestigt dat, "maar de brug en parkeerplaats vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente." Het natuurgebied op De Zaag telt een paar plekken waar de Japanse duizendknoop groeit. "Die houden we goed in de gaten", zegt hij. "We proberen de planten uit te putten door ze om de paar weken te maaien. Al het maaisel voeren we af, om te voorkomen dat de soort zich verder verspreid. We slepen ook niet met takken. Een klein stukje wortel is al genoeg voor een nieuwe groeiplek." Hij denkt dat de Japanse duizendknoop ooit door grondverzet op De Zaag terecht is gekomen. Als de plant zich eenmaal heeft gevestigd, is -ie moeilijk weer weg te krijgen. "Van alle exoten is de Japanse duizendknoop wel de meest vervelende. Dé oplossing om er van af te komen is er gewoon niet. Uitgraven kan hier niet vanwege de vervuiling in de grond. Dus moet je kiezen voor andere methoden, maar die zijn meestal ontzettend kostbaar."




Hij vreest voor de gevolgen. "Als die plant zich verder verspreid, is 'ie in no time in Krimpen aan de Lek. Dat zou echt een ramp zijn."